X

El petit comerç veu difícil poder aplicar un preu màxim als productes bàsics

Els consumidors, per part seva, consideren que s'han de prendre mesures per frenar l'escalada de preus

14/09/2022

El petit comerç veu difícil poder aplicar un preu màxim als productes bàsics

Redacció

Els consumidors aplaudeixen la possibilitat que s’intervengui de qualque manera perquè certs productes bàsics tenguin un preu més assequible. Però, per fer-ho, s’ha de trobar la fórmula adequada. Associacions de consumidors tenen dubtes que el govern pugui simplement posar un preu màxim en aquest tipus de productes. “Creim que, legalment, no es podria fer. S’hauria d’aprovar alguna llei, però ho veim complicat“, segons Alfonso Rodríguez, de l’Associació de Consumidors i Usuaris de les Illes, Consubal.

En qualsevol cas, fer-ho, diu, és fins i tot necessari per mor de la situació complicada que viuen moltes famílies. “Amb la pujada de preus, les empreses estan obtenint beneficis extraordinaris i el que es demana és que reduexin el seu marge de benefici durant un període de temps“, explica Rodríguez. I ja no només per ajudar les economies familiars, també perquè els ciutadans puguin mantenir una alimentació equilibrada.

Rodríguez és conscient que aquest és un “esforç” que poden assumir les grans cadenes d’alimentació i que el petit comerç ho té molt més complicat. Per això, creu que la mesura, en cas de tirar endavant, hauria d’anar dirigida a elles.

En aquest mateix sentit es pronuncia Walter, propietari d’una botiga de queviures de Palma. En els darrers temps, diu, es nota que les butxaques dels consumidors estan malmeses. “Ara ja només compren el que és just i necessari. Venen a comprar una tomàtiga, una ceba… I això, abans, no passava”. Per això veu amb bons ulls que es prenguin mesures per ajudar els ciutadans. Apunta, però, que no s’ha de posar només l’ull en el preu final. “També s’ha de parlar amb les altres parts, amb els majoristes. Perquè si ells ens venen un producte a un preu determinat i el Govern en fixa un altre, com ho podem treure endavant?”

De fet, la patronal PIMECO es mostra reticent a la possibilitat que es limiti el preu dels productes bàsics. Creu que el petit comerç no el podria aplicar perquè els marges de benefici, en aquest cas, són molt petits.

14/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris