X

El Portitxol és el lloc amb menys vida marina de la Badia de Palma

S'han identificat 269 espècies de cucs, alguns catalogats com a espècies invasores

18/02/2019

El Portitxol és el lloc amb menys vida marina de la Badia de Palma

78

A la Badia de Palma hi queda vida marina. S’han identificat 269 espècies de cucs marins a les aigües al port de Palma, al Portitxol, a la reserva de Cala Blava i a l’illa de la Porrassa. El primer estudi a les Illes i al llevant espanyol que ha elaborat l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA, per a l’Autoritat Portuària de Balears ha analitzat la biodiversitat de la badia de Palma i dels seus ambients portuaris.

S’han extret 60 mostres de sediments i raspats dels murs més exposats dels ports, inclosos els molls on atraquen els vaixells i els creuers turístics al dic de l’Oest. El resultat reflecteix un estat de conservació més bo del que s’esperaven, ja que contenen una gran diversitat d’espècies.

Morfologia i genètica: dos mètodes complementaris

A part del mètode tradicional d’identificació visual d’espècies basat en la comparació de dades morfològiques, s’ha emprat una metodologia en auge que utilitza seqüències d’ADN. L’objectiu ha estat conèixer quina de les dues tècniques resulta més precisa i eficient. A partir de dades purament genètiques, aconseguiren identificar 122 espècies, un 40% manco que utilitzant únicament dades morfològiques. Tots dos mètodes, per tant, aconsegueixen resultats complementaris i permeten, en combinació, incrementar el coneixement de la composició de les comunitats marines.

Espècies invasores

El treball dels investigadors ha permès descobrir espècies de cucs que no havien estat anomenats fins ara a Balears, algunes de les quals són considerades invasores. Es tracta dels Ficopomatus Enigmaticus o espècies del gènere hidroide, que no havien estat esmentades fins ara a les Illes Balears. No se sap quan han pogut arribar a Mallorca, en no existir estudis previs i possiblement han estat introduïdes en les aigües mallorquines adherides als cascos dels vaixells o en estat larvari en les aigües de llast.

 

18/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT