Els ciutadans podran obtenir informació i resposta de Cort en qualsevol de les dues llengües oficials, català i castellà
Els palmesans podran obtenir informació i resposta de l’Ajuntament de Palma en qualsevol de les dues llengües oficials, català i castellà. Això perquè el PP ha donat suport a una iniciativa de Vox que també proposa eliminar el requisit del català en la funció pública, en els llocs en els quals aquesta llengua es consideri només un mèrit.
La proposta aprovada preveu que la normativa de l’Ajuntament i la informació o norma que hagi de complir la ciutadania estigui escrita en català i castellà abans de juliol. També s’aposta perquè les pàgines web corporatives de Cort i les empreses municipals tinguin les dues versions i les xarxes socials de l’Ajuntament combinin les dues llengües a partir d’abril, quan també se substituirà el domini palma.cat, per palma.es.
Oposició
L’oposició ha criticat la iniciativa. Rosario Sánchez, regidora del grup municipal del PSOE, ha mostrat la preocupació sobre el fet que el Partit Popular “assumeixi amb alegria aquestes condicions que li està posant la ultradreta, que trenca amb els consensos històrics“.
Des del grup municipal de Més, Miquel Àngel Contreras, ha vaticinat que hi haurà “molta de gent” a la concentració del 5 de maig a la plaça Major, “perquè el nostre amor cap aquesta llengua que ens han ensenyat els nostres pares, les nostres mares i els nostres padrins és infinitament més gran que el seu odi”.
La regidora d’Unides Podem, Lucía Muñoz, del Grup Mixt, ha afirmat que PP i Vox “han arribat a uns extrems que no té cap sentit i no té cap seny el que estan proposant, és una ofensiva clara cap al català”.
Mèrit
La proposta preveu que abans de juliol es defineixin els llocs de treball a l’Ajuntament i organismes municipals que requereixin el català. El document també inclou eliminar el requisit del català en la funció pública, en els llocs en els quals aquesta llengua només es consideri un mèrit.
En aquest sentit, Mercedes Celeste, 4a tinenta de batle d’Hisenda, Funció Pública i Govern Interior, ha explicat que “en alguns casos molts concrets en què no s’hagi de garantir en absolut el contacte amb el ciutadà”, es valorarà “si podria passar a ser un mèrit; això encara no ho tenim damunt la taula perquè de moment encara n’estem fent la valoració prèvia”.
Fulgencio Coll, regidor Grup Municipal VOX, ha volgut aclarir que “estimam el mallorquí i xerram mallorquí”, però que el seu partit no vol permetre “que hi hagi, en àmbit nacional i en àmbit comunitat autònoma de Balears, un apartheid amb la llengua oficial de l’Estat”.
Retirada
Vox ha retirat de la proposta el primer punt, relatiu a la redacció, en qualsevol de les dues llengües, dels documents oficials de l’Ajuntament de Palma, les empreses municipals i els organismes autònoms.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu