X

El PP tomba la proposta de lliure elecció de llengua presentada per Vox

Els matisos sobre el calendari d'aplicació impossibiliten l'acord

17/10/2023

El PP tomba la proposta de lliure elecció de llengua presentada per Vox

29

El PP i Vox han escenificat per primera vegada les seves diferències en matèria lingüística en una votació al Parlament. L’abstenció dels populars ha tombat la proposició no de llei de l’extrema dreta, on reclamava l’aplicació de la lliure elecció de llengua a educació infantil i tot primària a partir del curs que ve.

El PP va registrar aquest passat dilluns dos paquets d’esmenes, el segon, per corregir el primer, on per primera vegada es marca un calendari d’aplicació, però amb matisos: llibertat d’elecció fins als 8 anys i només als centres on sigui possible, a partir del curs 24/25; i aplicació a totes les etapes educatives, a partir del 25/26, “sense excloure cap de les dues llengües oficials”.

Ara bé, per poder substituir les esmenes es necessitava la unanimitat de tots els grups, i tant PSIB-PSOE com Vox s’hi han oposat. Aquesta ha estat la culminació d’un matí frenètic de negociacions.

L’oposició acusa de “mercadeig” el Govern

Els socialistes acusen el govern de mercadejar amb les esmenes a canvi del suport de Vox als pressupostos de la comunitat per a l’any que ve. I Prohens insisteix que el seu és el govern del canvi. “Les esmenes donades en mà per la seva portaveu van molt més enllà que el TIL de Bauzá”, ha dit el portaveu del grup parlamentari socialista, Iago Negueruela. “Per un partit que no té paraula i traeix els seus votants i el seu programa electoral se li ha de fer molt estrany que aquest govern compleixi amb el canvi”.

Més enllà de les esmenes, les qüestions lingüístiques han sobrevolat tota la plenària. “Aquí tenim el model, aquí tenim el canvi: vostès escola i societat desigual, segregadora sigui per sexe, per nivell econòmic o per llengua”, ha dit la diputada del grup parlamentari socialista, Amanda Fernández. “Vostès, l’esquerra, sou uns supremacistes morals”, ha respost el conseller d’Educació, Antoni Vera, que ha reiterat que la seva és una aposta per la llibertat.

La líder de Vox urgeix que es posi en marxa el seu acord de govern i Prohens assegura que el compliran.

Lliure elecció de llengua en l’educació, garantir que el desconeixement del català no penalitzi l’accés a la funció pública i que qualsevol ciutadà es pugui dirigir a l’administració en les dues llengües oficials, són alguns dels punts signats entre PP i Vox, que van possibilitar la investidura de Prohens.

17/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT