cultura

El Prado celebra 200 anys amb un homenatge a Goya

De les 8.000 pintures que conformen la col·lecció del museu, només se n'exposa un 16%

El+Prado+celebra+200+anys+amb+un+homenatge+a+Goya

Amb la inauguració, aquest dimarts, de l’exposició ‘Solo la voluntad me sobra’, El Prado tanca els actes del seu bicentenari. La mostra, que reuneix per primera vegada més de 200 dibuixos de Goya, és el darrer dels actes amb què el museu més visitat d’Espanya, amb 3 milions anuals, i una de les pinacoteques més importants del món, passa pàgina als seus primers 200 anys d’història.

Fou Carles IV, el protagonista del famós retrat familiar de Goya, qui va tenir la idea de fer una versió espanyola del Louvre, però no seria però fins al 19 de novembre de 1819 quan el seu fill, Ferran VII, inaugurés el Museo Real de Pinturas per donar a conèixer la col·lecció reial. Durant bona part dels anys posteriors, les obres van lluitar contra la precarietat de l’edifici. Especialment durant la Guerra Civil, quan foren traslladades per procurar-ne la seva conservació. El boom turístic dels 60 va disparar el nombre de visitants del museu fins a convertir-lo en un dels més visitats del món amb una xifra rècord el 2016 de més de 3 milions, gràcies a l’exposició del Bosco, i que fou pràcticament igualada l’any passat.

Integren la col·lecció dibuixos, armes, mapes, llibres, postals i sobretot pintures, 8.000, de les quals només se n’exposen un 16%. Si, de mitjana, els visitants triguen entre 2 i 4 hores a intentar recórrer els 14.000 m² i 121 sales d’exposició, els qui ho aconsegueixen es poden fer una una idea de 700 anys d’història de pintura europea. Des de l’obra més antiga d’El Prado -els murals romànics de San Baudelio de Casillas- a la pintura gòtica, passant per obres mestres del flamenc com El Davallament de Rogier Van der Weyden, del Renaixement com L’Anunciació de Fra Angelico, del Barroc com Les tres gràcies de Rubens, comprat per Felip IV després de la mort de l’artista, fins arribar al segle XIX, amb Goya com a gran exponent amb, entre d’altres, les 14 escenes que componen les pintures negres procedents de la Quinta del Sordo.

És precisament Goya l’artista que més atrau la mirada dels visitants al museu, el protagonista de l’exposició que tanca avui els actes del bicentenari: només Velázquez i El Bosco li fan ombra. Potser per aquest motiu, el museu mai no presta més de set obres alhora de Velázquez i una d’elles, Las Meninas, i El Jardí de les delícies del Bosco, no poden exposar-se enlloc més que a El Prado.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La pandèmia obliga a ajornar els actes de celebració del 30 aniversari de la galeria Maior

La galeria difondrà una desena de videos amb els millors moments viscuts durant aquestes tres dècades

Sa Pobla reivindica Agustí Cladera Gomila, impulsor dels cantadors durant els anys cinquanta

L'amo en Gostí Florit, que era jurat de camp, va conèixer de primera mà la cançó de treball dels marjalers

El Festival de Pollença dona el sus a una nova edició del seu festival de música

L'Orquestra Simfònica de les Balears va encetar un cicle que inclourà concerts tots els dissabtes d'agost

El Museu Marítim de Mallorca recupera la memòria que els sollerics tenen de la mar

Veus de pescadors, peixateres, contrabandistes i els primers treballadors del turisme omplen l'antic oratori de Santa Caterina