X

Un professor de matemàtiques de la Universitat lamenta “l’excessiva pressió” amb què afronten els alumnes la selectivitat

El matemàtic, Daniel Ruíz, discrepa del cap d'estudis de batxillerat de La Salle sobre un canvi "de format" no pactat a la prova d'accés universitària

09/06/2023

Un professor de matemàtiques de la Universitat lamenta “l’excessiva pressió” amb què afronten els alumnes la selectivitat

Foto: Europa Press

40

Estudiants i professors de batxillerat s’han queixat del “format” dels examens de selectivitat de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials i Matemàtiques II a la UIB al·ludint a canvis respecte al que havien preparat amb base als models d’altres anys i, també, al pactat en una reunió oficial del 30 de novembre entre els docents d’institut i els professors especialistes d’àrea designats per la Universitat.

Mentre Jose Antonio Tur, professor de matemàtiques del cicle superior no obligatori de secundària a l’institut La Salle de Palma parla sobre el fet que s’ha vulnerat el punt 3 de l’acta objecte d’acord – “l’estructura de la prova es manté com al curs anterior”, Dani Ruiz, company de departament dels representants universitaris confrontats, assenyala on diu que quant a “continguts i estàndards d’aprenentatge” es contempla una excepció amb “l’orientació gradual cap a preguntes menys procedimentals, que requereixen més la interpretació d’un context i que requereixen més el domini del llenguatge matemàtic”.

En qualsevol cas, parla el també president de la junta directiva de la Societat Balear de Matemàtiques, d’un “petit canvi” respecte de la darrera convocatòria quant a la presentació “d’algunes preguntes”, I apunta, tanmateix, cap a un problema de fons major: la “feixuga gestió del moment” que han patit alguns estudiants que, en no trobar el mateix enunciat que esperaven, ja han pensat que no serien capaços de resoldre el problema; una falta d’adaptació que, exposa, no és ni exclusiva de l’assignatura matemàtica ni de la institució acadèmica balear.

Explica Ruiz que als departaments universitaris fa temps que es demanda un canvi en el perfil, no només de l’aspirant a estudiar un grau com estudiant, sinó també com a persona. “Que sigui capaç d’adaptar-se, de comprendre i entendre problemes i d’aportar-hi solucions creatives… Que tengui una formació més competencial”, ha explicat en al·lusió també a la nova orientació del model educatiu a Primària i Secundària amb la Lomloe.

Tanmateix, sosté el matemàtic, s’escau fer una reflexió com a societat de la importància que s’està donant al resultat de la prova de la Selectivitat, “a les centèsimes per poder entrar dins un grau o poder fer una carrera o una altra”. Creu que no és positiu el plantejament segons el qual un “s’ho juga tot” a una pregunta i si no es fa correctament “hem perdut tota la nostra vida”.

Afegeix Ruiz que fins al 2020, els alumnes podien escollir entre opció A i opció B, amb quatre preguntes per hom, als exàmens de matemàtiques. De llavors ençà, hi ha un sol bloc amb vuit preguntes de les quals se n’han de triar quatre, de manera que ha augmentat la probabilitat de poder triar les més adequades per a cada aspirant.

 

 

09/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT