X

El presumpte piròman d’Esporles nega haver provocat els incendis forestals al 2019

La Fiscalia demana per a l'acusat 8 anys de presó, i una indemnització per al Consell de Mallorca de 7.751 euros i de 905 pel Govern balear

16/01/2024

El presumpte piròman d’Esporles nega haver provocat els incendis forestals al 2019

Imatge de l'acusat avui matí a l'Audiència Provincial de Palma.

Redacció

El ciutadà alemany acusat de provocar tres incendis a Esporles en 2019 ha negat aquest dimarts qualsevol implicació en els incidents, assegurant que les pastilles d’encesa que li van ser intervingudes eren per al seu ús personal. L’Audiència Provincial ha pogut arrencar finalment el judici, que va haver de suspendre’s a l’octubre de 2022 perquè l’acusat no va comparèixer en la vista i no podia ser localitzat. Assistit per una intèrpret, l’home s’ha negat a respondre a les acusacions i només ha contestat a un breu interrogatori de la seva defensa.

La Fiscalia demana per a l’acusat vuit anys de presó per un delicte continuat d’incendi forestal en espai natural protegit i un altre delicte de danys provocats mitjançant incendi. Estan personats també el Govern balear i el Consell de Mallorca.

El primer d’aquests fets va tenir lloc la matinada del 18 al 19 d’agost de 2019, en un pàrquing públic d’Esporles. La Fiscalia acusa l’home d’haver utilitzat pastilles d’encesa per a calar foc als pneumàtics davanters d’un vehicle oficial de la Conselleria de Medi Ambient (un tot terreny de l’Institut Balear de la Natura). També hauria foradat les rodes amb un objecte punxant.

A la mitjanit del 20 d’agost hauria iniciat un incendi, utilitzant també pastilles d’encesa, a tres focus a una distància de 30 metres entre si. El foc va convergir en un únic incendi que va afectar prop de 7.000 metres quadrats de terreny forestal dins del Parc Natural de la Tramuntana, classificat com a Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI). El foc va ser controlat pels mitjans de l’Ibanat, així com Bombers de Mallorca, Policia Local, agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil i agents forestals de Medi Ambient.

EL 25 d’agost, el presumpte piròman va tornar a actuar amb el mateix ‘modus operandi’. Se l’acusa d’haver provocat tres focus d’ignició amb pastilles d’encesa en parcel·les d’Esporles. El foc va afectar 2.000 metors quadrats de terreny forestal, també protegit com en el cas anterior. L’incendi va durar diverses hores i va ser controlat per 40 efectius de l’Ibanat, un agent forestal de Medi ambient, una patrulla de Policia Local d’Esporles i tres agents del Seprona de Palma. L’home va ser detingut el 26 d’agost. La Guàrdia Civil el relacionava també amb un altre incendi darrere de l’església d’Esporles, que només va afectar 100 metres de pinar, gràcies a la ràpida intervenció dels efectius d’emergències. L’home va romandre a la presó provisional fins al maig de 2020.

La Direcció Insular d’Emergències del Consell de Mallorca reclama una indemnització de 7.751 euros per les despeses d’extinció. També es demana una indemnització de 905 euros per al Govern pels danys en el vehicle i una altra compensació per a l’Ajuntament d’Esporles, la quantitat del qual es determinarà en el judici. A més de la pena de presó, la Fiscalia demana una multa de 8.100 euros i que el processat pagui els costos de retornar la zona al seu estat anterior, segons el projecte que marqui el Govern balear.

Al marge d’aquest procediment, l’home també va ser detingut per la Policia Nacional a Palma per un incendi de vehicles. La intervenció dels serveis d’emergències va evitar que resultessin molts cotxes afectats i només van patir danys, a més del cotxe afectat per l’incendi inicial, els altres dos vehicles que estaven aparcats al costat.

16/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris