X

El preu de la benzina torna a assolir màxims històrics

L'encariment del carburant ja s'ha menjat gairebé la meitat del descompte de 20 cèntims per litre

06/05/2022

El preu de la benzina torna a assolir màxims històrics

Els preus dels carburants han tornat a assolir un nou rècord històric i se situen per damunt dels 2 euros el litre a moltes benzineres de les Balears. Aquests increments ja s’han menjat pràcticament la meitat del descompte estatal de 20 cèntims per litre.

El descompte dels 20 cèntims per litre va entrar en vigor dia primer d’abril. En aquell moment, el gasoil estava en 1,90 € i la benzina 95, en 1,85 €. Això, sense aplicar el descompte. Els primers dies, el preu baixa. Però a partir de mitjans d’abril tant el gasoil com la benzina 95 comencen l’escalada de preu. Ahir el dièsel fregava els 2 euros el litre i la benzina 95 estava en 1,94.

Amb tot, la bonificació ha quedat a la meitat amb aquest increment del preu de les darreres setmanes. Per això, les benzineres continuen defensant que una rebaixa fiscal hauria estat més eficaç. El president de l’Associació d’Estacions de Servei, Joan Mayans, assegura que d’aquesta manera el descompte per al consumidor seria sempre proporcional a la pujada. Així tampoc no haurien d’avançar doblers. De fet, denuncien que el Govern central encara no ha abonat el descompte avançat per les benzineres durant el mes d’abril. Entre 40.000 i 50.000 euros de mitjana per hom. “Si això no es resol, hi haurà empreses que hauran de demanar crèdits o, fins i tot, tancar. Però no perquè vulguin, sinó perquè no podran fer front a les despeses corrents i a la bonificació”, ha apuntat Mayans.

Per altra banda, si l’escalada continua, els transportistes tornen a veure perillar els seus comptes de resultats. Per això, la Federació Empresarial Balear de Transports (FEBT) reclamen a les administracions que intervenguin i més en el cas de les Illes, on els preus són sempre més cars degut a la insularitat, ha lamentat el seu gerent, Salvador Servera.

Davant d’aquesta situació, al consumidor que ha de fer servir el cotxe tant sí com no el que li queda per poder estalviar és comparar preus i fer servir els descomptes addicionals que ofereixen algunes benzineres, segons recomana l’associació Consubal. L’altra opció, per a qui ho pugui fer, això sí, és controlar l’ús del cotxe.

06/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris