X

El preu de la llum es triplica aquest dilluns i se situa en els 88,85 euros/MWh

Per franges horàries, el preu més baix, de 73,64 euros/MWh, serà entre les 15.00 i 16.00 hores

22/05/2023

El preu de la llum es triplica aquest dilluns i se situa en els 88,85 euros/MWh

Redacció

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dilluns un 181,88% respecte a aquest diumenge i arribarà als 88,85 euros per megavat hora (MWh). Per franges horàries, el preu més baix, de 73,64 euros/MWh, serà entre les 15.00 i 16.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 8.00 i 9.00 hores, quan serà de 113,42 euros/MWh.

A aquest preu mitjà del ‘pool’ s’afegiria la compensació a les companyies del gas, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que estiguin en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però per a aquest dilluns se situarà novament en els 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del 27 de febrer passat.

Des que ha començat maig, el preu mitjà de la llum se situa en els 70 euros/MWh, enfront dels 188,90 euros/MWh que va registrar en el mateix període de l’any passat.

Es prorroga “l’excepció ibèrica” 

La denominada ‘excepció ibèrica’ s’ha estès fins al 31 de desembre, després de l’acord aconseguit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea. Així, es prolonga set mesos, fins a final d’any, i no s’exclou que pugui allargar-se més temps si aquest marc també es perllonga. En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustos per a acomodar-la, com la referència de preus, que fins ara s’incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.

En l’acord original, el citat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, i s’elevava 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. Ara, s’incrementarà en 1,1 euros/MWh des d’abril, per a concloure en 65 euros/MWh. Per a aquest mes de maig, el límit està fixat en 57,2 euros/MWh.

Des de finals de febrer, el mecanisme no té efecte sobre els processos de cassació marginal en els mercats majoristes a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.

22/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris