Durant la seva estada a Son Espases, el varen atendre una cinquantena de professionals
Un home de 53 anys i veí de Palma ha estat el primer pacient trasplantat de fetge a les Illes Balears. La intervenció quirúrgica es va realitzar el 29 d’octubre i, des de mitjans desembre, el pacient roman a casa seva totalment recuperat. Durant la seva estada hospitalària, una cinquantena de professionals de l’Àrea Quirúrgica, de Reanimació, d’UCI i de planta d’hospitalització han estat pendents de l’atenció, de les cures i de la seva evolució i recuperació.
Avui matí, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, acompanyat del director gerent de Son Espases, Josep Pomar, i dels coordinadors del Programa de Trasplantament Hepàtic, Llucia Bonet i José Miguel Morón, han donat compte d’aquesta fita històrica de la sanitat pública de les Illes Balears. A la roda de premsa també han estat presents el coordinador hospitalari de trasplantaments, Julio Velasco; el cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva, Xavier González; el cap del Servei d’Anestèsia, Fernando Barturen, i l’infermer de l’Àrea Quirúrgica, Andreu Rotger.
L’Hospital Universitari Son Espases va rebre el mes de juny d’enguany l’autorització definitiva per fer trasplantaments hepàtics, i el 13 de setembre, l’Organització Nacional de Trasplantaments va informar de l’autorització a tots els hospitals del país detectors d’òrgans. El 27 d’octubre, es va detectar un òrgan compatible amb el grup sanguini del receptor i es van posar en marxa tots els mecanismes interns per dur a terme el primer trasplantament hepàtic a les Illes Balears. La intervenció va començar a les 8.00 h del matí i, durant 9 hores, els professionals varen extreure el fetge malalt del pacient i li implantaren el del donant. A l’acte quirúrgic, hi participaren una vintena de professionals, entre cirurgians, anestesiòlegs i infermers –que varen comptar amb la col·laboració i el suport d’especialistes de l’Hospital Clínic, de Barcelona.
Aquest primer trasplantament hepàtic és una fita històrica per a la sanitat de les Illes Balears i ha estat possible gràcies a l’embranzida dels professionals de l’Hospital Universitari Son Espases, que sempre han comptat amb el suport del Servei de Salut, de la Conselleria de Salut i del Govern de les Illes Balears.
Amb el primer trasplantament hepàtic s’assoleix l’objectiu de millorar la supervivència dels pacients amb hepatopaties cròniques terminals i agudes fulminants i, alhora, evita desplaçaments de pacients i de les seves famílies a altres centres hospitalaris de la Península i posa punt i final a una situació d’iniquitat.
Durant més de dos anys, l’Hospital i els seus professionals han invertit temps i recursos per implantar el Programa de Trasplantament Hepàtic a les Illes Balears. S’han creat protocols multidisciplinaris, comitès organitzatius i clínics específics, consultes específiques i una unitat assistencial; s’han integrat circuits i serveis, i s’ha fet molta inversió en formació.
En el Programa de Trasplantament Hepàtic hi participen els serveis de: Aparell Digestiu, Cirurgia General i Digestiva, UCI, Anestesiologia i Reanimació, Hematologia i Hemoteràpia, Immunologia, Malalties Infeccioses, Anatomia Patològica, Microbiologia, Anàlisis Clíniques, Farmàcia, Nutrició, Radiologia, Rehabilitació, Psiquiatria i, per suposat, els infermers de l’Àrea Quirúrgica, de l’Àrea de Crítics i d’Hospitalització.
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut
El succés, segons la informació del SAMU, ha tengut lloc aquest dilluns matí
Es tracta d'un britànic de 40 anys