X

Els desnonaments silenciosos: quan tenir una feina no garanteix l’accés a un habitatge

El 36% de les famílies en situació d'acollida a Palma tenen una feina retribuïda

17/07/2018

Els desnonaments silenciosos: quan tenir una feina no garanteix l’accés a un habitatge

13

Tenir una feina ha deixat de ser una garantia per poder accedir a un habitatge a les Balears. Així ho reflecteix la situació del Servei d’Acollida de Palma, departament que ofereix un sostre a la població més necessitada. Ara per ara, una part destacada dels usuaris del servei són famílies amb una retribució econòmicament i socialment integrades. El seus salaris, però, no són suficients per afrontar la pujada de preus en el sector immobiliari. “A Palma, el lloguer de l’habitatge ha augmentat un 25% respecte dels dos anys anteriors i els sous no han apujat tant”, ha explicat la regidora de Benestar Social, Mercè Borràs, a l’Informatiu Matí d’IB3Ràdio.

Aquesta realitat de precarietat contrasta amb la teòrica recuperació econòmica. Avui dia, per exemple, el Servei d’Acollida de curta estada de Palma està sobreocupat i, a més, hi ha famílies en llista d’espera. El 36% de les famílies en situació d’acollida tenen un treball retribuït i el primer motiu del seu ingrés ha estat un desnonament. Són persones que, de manera imprevista, s’han trobat en situació de vulnerabiliat perquè no poden fer front a les demandes dels llogaters o, simplement, no se’ls ha renovat el contracte.

Desnonaments silenciosos

Tots aquells que perden ca seva per algunes de les dues situacions anteriorment esmentades formen part dels afectats pels anomenats ‘desnonaments silenciosos’. No apareixen a cap estadística oficial, ja que no han estat expulsats de les seves llars per mor d’una sentència judicial. “És un fenomen que afecta famílies, joves i gent gran amb pensions baixes i amb contractes de lloguer d’uns 500 euros. La seva situació canvia de manera imprevista quan els propietaris dels habitatges demanen una pujada dràstica del preu de l’arrendament o directament no renoven el contracte” ha subratllat l’antropòleg de la UIB, Marc Morell, a l’Informatiu Matí d’IB3Ràdio.

El difícil accés a l’habitatge -i concretament el lloguer- és un problema que s’estén a totes les Balears. A Menorca, a principi d’any, el Consell va posar en marxa una Oficina Insular d’Habitatge. En només sis mesos d’activitat, el servei ha atès 144 famílies. Destaca que la gran majoria de les persones que acudeix a les oficines viu en règim de lloguer. De fet, un 38% hi va per sol·licitar informació sobre els contractes de lloguer i un 11% per demanar una mediació entre propietari i llogater. “Quan es va plantejar la creació d’aquesta oficina la problemàtica més important eren les execucions hipotecàries. Actualment, la situació s’ha invertit i el primer problema és el lloguer”, ha afirmat Elisa Marí, treballadora social del Consell de Menorca.

17/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT