X

“El problema de la sanitat pública és que se n’ha donat la gestió a persones sense capacitat per gestionar”

Miguel Ángel García Marco va ser metge de sa Pobla durant 40 anys i parla de "senyorets colats per la porta del darrere" per prendre el càrrec de cap de servei a companys amb mèrits i currículum per assumir el càrrec

17/11/2022

“El problema de la sanitat pública és que se n’ha donat la gestió a persones sense capacitat per gestionar”

Miguel Ángel García Marco va arribar a sa Pobla amb el certificat de metge de titular l’any 76: “Eren altres temps, no teniem ambulatori, ni auxiliars ni ambulància ni telèfon ni servei d’urgències… Les urgències era jo, que les cobria totes fent de metge les 24 hores… Vivia a prop del mercat, només havien de tocar a la porta de ca meva”.

Perquè el seu domicili particular feia les funcions de consultori a canvi d’un plus de “2000 pessetes” pel manteniment.

García Marco, jubilat fa set anys, ha passat pel programa Al Dia coincidint amb un moment àlgid de les perennes reivindicacions de recursos per part del seus col·legues encara en actiu, que protesten per uns ratis metge/pacient que consideren desorbitats.

L’entrevistat presumeix que ell, en posar-se a fer feina a Sa Pobla, tenia “1.700 cartilles” que relaciona amb devers 2.000 persones beneficiaries. Per tant qualsevol xifra per davall – la mitjana espanyola és de 1.000- li sembla assumible.

El problema és que els doctors balears es queixen de càrregues de targetes per damunt, fins i tot, dels dos milenars.

L’home que ha atès a la seva consulta centenars de poblers reivindica també l’autonomia dels equips de metges – “vaig fer feina 35 anys amb el mateix equip, un equip extraordinari”-, tot incidint que foren molt combatius amb l’administració, per exemple sent capdavanters en la reivindicació d’un mínim de 10 minuts per pacient.

“A la meva consulta mai no es varen fer dos minuts per consulta, s’instaurà els 10 minuts per pacient i aquest temps es complia. Com? Fent més hores”, diu emfatitzant també que “no hi ha doblers que puguin pagar el que t’aporta una estreta relació metge -pacient”.

Però aquest temps recordats explica que se n’anaren a norris i creà “un ambient irrespirable” per “la infiltració” en les estructures professionals de persones que n’eren alienes. I fa referència específica als companys que feren carrera, per currículum i per mèrits, amb l’ambició de ser cap de servei i veren com els “colaren (per ocupar el càrrec) un senyoret per la porta del darrere “.

“S’ha donat responsabilitat de gestió a persones que no tenen coneixements suficients per poder desenvolupar-la, ha faltat gestió, hi hagut una gestió analfabeta”, és el titular de qui, en presentar-se com el nou metge a l’Ajuntament de Sa Pobla fa 46 anys, vegé com el secretari Bonnín i el batle Serra, es pensaven que aquell jove que feia poc que havia acabat la carrera, els prenia el pel.


Els metges alerten que Atenció Primària necessita una reestructuració global

17/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Antonio Muñoz Martinez Totana 17/10/2023

    Te conocí en Totana. Jugamos juntos mucho futbol y gamberradas, y éramos proyectos de potenciales músicos. Recuerdo que nos gustaba el grupo Marmalade. Tal como estas era la canción de ellos. en los tiempos del Submarino Amarillo. Los dragones siete son amor, los dragones siete son, unos barbas otros patillas atuendos todos tendrán.etc. la vida nos separò a todos, y cada cual salió por su lado,Salva Morales a Cataluña, el Poli a Canarias, el Puo a Murcia etc.etc.alguno ya nos ha dejado y ahora 50 años después seria bonito tener un punto de contacto aunque sea por internet, pero eso depende de ti. Gusto de saludarte. amigo. Un abrazo desde Elche

EL MÉS LLEGIT