IB3 Notícies recull el testimoni d'un agressor que, després de tres anys de teràpia, ha acabat el programa
Hi ha diversos programes destinats a homes que han exercit violència. Institucions Penitenciàries en gestiona dos: el Programa d’Intervenció per Agressors (PRIA), destinat a població penitenciària; i el PRIA-MA, destinat a condemnats per delictes relacionats amb violència de gènere que tenen mesures alternatives a l’ingrés penitenciari.
Fora les reixes hi ha altres iniciatives que fan entitats socials i a les quals poden accedir, de manera voluntària, homes que han exercit violència i que no necessàriament hagin estat denunciats per violència de gènere. És el cas, per exemple, del programa “Relacions Sanes”, que gestiona la Fundació IRES i finança el la Conselleria de Famílies i Afers Socials. Des del 2018 han atès mig centenar d’homes, una trentena només l’any passat.
“És important entendre que la violència de gènere és un problema d’homes que patim les dones“, explica Catalina Moragues Cancelo, psicòloga de la Fundació IRES i una de les tècniques encarregada del programa Relacions Sanes. L’objectiu de les teràpies, explica, és prevenir més violències treballant directament en el sistema de creences de la persona que exerceix violència.
“Feim feina en la gestió de les emocions i en trobar estratègies diferents a la violència per resoldre els conflictes“, detalla Moragues, qui insisteix que amb les intervencions es desenmascaren “idees preconcebudes” sobre el gènere, la dona o què significa ser home.
IB3 Notícies ha pogut parlar amb un home que ha acabar amb èxit el programa Relacions Sanes després de tres anys i mig de teràpia. A dia d’avui continua fent sessions de seguiment cada sis mesos. Va arribar al programa després d’una ordre d’allunyament de la seva exparella i ha volgut contar la seva història des de l’anonimat per encoratjar altres persones a fer la passa. “Si algú té el mateix problema que vaig tenir jo, vull que sàpiguen que hi ha una oportunitat accessible: no és fàcil però funciona”, explica. que puguin estar passant pel mateix que ell.
Un testimoni que va arribar al programa Relacions Sanes pensant que era un monstre perquè, recorda, actuava de manera violenta. “No era una violència física sinó verbal, una violència contra la dona constant. Era el que havia viscut a la infantesa i durant tota la meva vida, perquè la violència m’havia donat poder“, detalla. Després de tres anys i mig de teràpia ha deconstruït la idea de masculinitat que havia après des de petit.
“A mi m’ensenyaren que havia de ser fort, que si em pegaven havia de pegar més fort i que si cridava més alt, m’escoltarien”, conta, insistint que tenia normalitzades les conductes violentes i agressives. “No n’ets conscient perquè fas coses que per tu estan normaliotzades: cridar perquè estàs emprenyat, per exemple, té tot el sentit del món”, relata. “Si tens l’autoestima baixa, utilitzes la violència com un recurs que et funciona i ningú no fa res per posar límits, com a societat motivam que hi hagi persones que actuen amb violència quan no haurien de fer-ho”, alerta.
Perquè amb la violència només aconseguira perdre. “He perdut feines, relacions i la confiança que tenien en jo parelles, amics o companys de feina per culpa de la violència”, destaca. I assegura que la feina que ha fet durant tres anyt i mig a la Fundació IRES l’ha ajudat a entendre que ell no era un monstre, sinó que tenia una educació equivocada. “Si fa vint anys hagués tingut l’ajuda que he tingut aquí, moltes coses de la meva vida serien diferents“, recorda.
Perquè les intervencions l’han ajudat no només a ser una millor parella, sinó també un millor pare. “He entès que les emocions no són un error, que no és dolent ser un home i estar trist, que les relacions es basen en una comunicació sana i fluïda on no has d’atemorir ningú”, explica.
I envia un missatge a altres homes que estiguin passant per una situació similar. “Hi ha una oportunitat accessible: no és fàcil, has de tenir la ment oberta i estar preparat per deixar anar coses que porten amb tu tota la vida, però funciona. Els errors del passat no els pot canviar, però amb ells sí pots crear un nou futur”, sentencia.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina