economia

L’economista Anton Costas contradiu l’OCDE

El catedràtic d'Economia Aplicada de la UB estima que l'economia espanyola pot créixer fins a un 2,5% enguany

El catedràtic d'Economia Aplicada Anton Costas en una visita recent a Palma


“No hi haurà marxa enrere, en tot cas es passarà de la quarta a la tercera velocitat”. Són paraules d’un dels economistes més reputats d’Espanya, l’especialista en Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona, Anton Costas, fent pronòstic del creixement econòmic a la Unió Europea per aquest 2019. En declaracions a IB3 Notícies, el professor Costas argumenta en contra de les pessimistes previsions del FMI, el BM i, especialment la més recent de l’OCDE – han anunciat un decreixement dels països de la Unió, basat entre d’altres en la baixada de l’exportació d’automòbils a Alemanya- que la demanda interna europea estirarà del carro econòmic i que l’economia espanyola creixerà “només per darrere de la de la Xina“, entorn d’un 2,4%, “fins i tot un 2,5%” enguany. Per això posa l’accent en el motor i el potencial de la indústria turística davant un creixent mercat de turistes que encara només suposa “un 10% de la població mundial”.

Com a ponent convidat a la setena edició del Congrés Nàutic celebrat a Palma, Costas ha recordat que perquè les Balears puguin créixer de manera continuada, s’ha de repartir la riquesa que genera el turisme amb sous dignes. Això afegit al necessari respecte pel medi ambient, diu, permetrà que la comunitat balear pugui mantenir el seu avantatge competitiu respecte d’altres regions espanyoles. Per al sector nàutic ha recomanat que basi el seu creixement no en la baixada dels impostos que han de pagar sinó en l’ampliació del seu mercat a sectors de la població més enllà dels de luxe i alt nivell adquisitiu.

Població jove pobre

Anton Costas, catedràtic de la Universitat de Barcelona, assenyala que les empreses espanyoles han donat la volta a la balança comercial i exporten més perquè són més competitives, “no perquè s’estalviïn doblers pagant manco als seus treballadors sinó perquè han sabut ser més productives”. En qualsevol cas, apunta aquest assessor de diverses empreses que cotitzen a l’Ibex, creu que un dels principals reptes per a l’economia és lluitar contra l’empobriment de la població jove causat per la darrera crisi econòmica.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

50 anys estiuejant a Alcúdia

La família Carreres varen ser uns dels primers turistes d'establiments d'interior d'Alcúdia

Ladrillerias Mallorquinas demana al Govern que l’excloguin de pagar per les tones de CO2 que emeten

L'empresa felanitxera té verificades una mitjana anual d'emissions menor o igual a 50.000 tones

L’única indústria de construcció de llaüts de luxe de Balears obre mercat a Àsia

Són vaixells fabricats íntegrament a Menorca per Sasga Yachts, la majoria dels quals s'exporten

Trivago, demandada als EUA per fer negocis a Cuba

La companyia amb oficines a Palma podria anar als tribunals en virtut de la llei Helms-Burton