X
9

El projecte ‘Banc de Terres’ vol revitalitzar l’activitat agrària a Palma

L'objectiu és facilitar contactes i contractes entre propietaris de terres en desús i pagesos

04/10/2022

El projecte ‘Banc de Terres’ vol revitalitzar l’activitat agrària a Palma

Aquesta iniciativa consisteix en una prova pilot de banc de terres que s’inicia aquesta tardor, una eina que té l’objectiu de facilitar el contacte entre propietaris de terra i persones que en cerquen per iniciar un projecte agrari o ampliar la seva explotació.

El projecte, a més de facilitar l’acord entre persones interessades, és una primera passa per aturar l’abandonament de l’activitat agrària a Palma, on cada pam de terra té molt de valor. Millorant, així, la capacitat d’autoabastiment de tots els ciutadans i recuperant el nostre dret a triar com ens volem alimentar.

En els darrers 60 anys, a Palma han desaparegut el 85 % d’explotacions agràries i només queden en producció un terç de les hectàrees que es dedicaven a l’agricultura. Tan sols 1 de cada 10 aliments que es consumeixen a Ciutat provenen dels seus voltants. Els pagesos i pageses que encara conreen Palma avui dia estan en perill d’extinció, amenaçats per múltiples factors.

Contacte entre propietaris amb terres en desús i persones que en cerquen per cultivar

Podrà oferir terra tota aquella persona que tengui una propietat en sòl rústic al municipi de Palma, que vulgui que s’aprofiti per a l’activitat agrícola i/o ramadera per part d’una persona que s’inicia o bé que vulgui ampliar la seva explotació agrària.

Cada propietari defineix quines opcions dona a les persones que puguin estar interessades en la terra que ofereix, però bàsicament són dues: la cessió d’ús i el lloguer. Podrà demanar terra tota aquella persona que vulgui fer un aprofitament agrícola o ramader i no disposi de terra o no compti amb la suficient per dur a terme el seu projecte agrari.

Les inscripcions per oferir i demanar terres se centralitzaran a través de formularis senzills que es poden trobar al web del projecte pilot.

El Banc de Terres de Palma ofereix també un servei de mediació, per ajudar a establir acords entre propietaris i demandants. A més, l’Ajuntament ofereix dos cursos per als demandants en el mes de novembre d’aquest 2022, impartits per APAEMA.

Per tal d’assegurar que aquesta iniciativa arriba a les persones que potencialment es puguin beneficiar, durant la primera setmana d’octubre, es presentarà el projecte pilot de forma presencial a tres barris agrícoles de la ciutat: Son Sardina, Sant Jordi i Son Ferriol. Concretament, es realitzaran les següent presentacions:

Dimecres, dia 5 d’octubre, a les 19.30 h, al Casal de Barri de Son Sardina (sala 2, carrer de l’Ave Maria, 2)

Dijous, dia 6 d’octubre, a les 19.30 h, al Casal de Barri de Sant Jordi (carrer de Paul Bouvy, 31)

Divendres, 7 d’octubre, a les 19.30 h, al casal de barri de Son Ferriol (sala 3, carrer de Sant Joan de la Creu, 43)

També s’ha editat un vídeo per donar major difusió a aquest projecte. Si els resultats del projecte pilot són els desitjats, s’espera que es pugui continuar desplegant més enllà del 31 de desembre, data de finalització prevista.

04/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT