X

El projecte Dotze Reines per protegir l’abella negra autòctona entra en una fase essencial

Per primer cop, s'ha posat en marxa una estació de fecundació controlada en una vall aïllada, per poder facilitar la selecció genètica

20/05/2024

El projecte Dotze Reines per protegir l’abella negra autòctona entra en una fase essencial

149

La importació d’abelles de fora posa en risc el patrimoni genètic d’adaptació local. Alguns apicultors les prefereixen perquè pensen que són més productives o manses, però el coordinador del projecte Dotze Reines, Pablo Espejo explica que “això és erroni” perquè “aquestes abelles són molt bones allà, però aquí, es crea una hibridació que a mitjà termini resulta dolenta. Les abelles es tornen agressives i no són capaces d’adaptar-se al voltant”. El president de l’Associació Dotze Reines, Tomeu Gual assegura que “aquests 4 anys darrers de sequera, amb estius molt calents, s’ha demostrat que la que ho suporta millor és la d’aquí.

Per això, des de 2021, l’associació Dotze Reines fa feina per recuperar i millorar l’abella negra de l’arxipèlag. Actualment, el projecte aplega 53 apicultors de totes les Balears i ha entrat en una fase essencial. Per primer cop, aquesta primavera, s’ha pogut controlar la complicada fecundació de la reina, que passa durant un únic vol nupcial, amb l’aportació d’esperma de diversos abegots, que procedeixen de colònies diferents i a vegades, i distants. “Un pas molt important és l’estació de fecundació controlada, en què nosaltres tenim preparats els mascles que volem que fecundin la reina”, diu Espejo i aclareix que això es fa en una vall aïllada, sense explotacions apícoles als voltats.

A més, de Dotze Reines estan al bessó de la nova federació d’associacions d’abella negra de tot el país, que cerca la inclusió de l’espècie al catàleg oficial de races ramaderes d’Espanya.

20/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT