X

47 hectàrees cedides pel Banc Santander es renaturalitzen amb el projecte Restauralcúdia

Els terrenys, a l'Estany des Pont, varen estar a punt d'urbanitzar-se fa dècades i ja s'han començat a netejar

13/10/2023

47 hectàrees cedides pel Banc Santander es renaturalitzen amb el projecte Restauralcúdia

20

La feina de renaturalització ha començat a les 42 parcel·les, unes 47 hectàrees cedides pel Banc de Santander a l’Ajuntament d’Alcúdia a l’Estany des Pont. Una cessió que “no té volta enrere”, explica la batlessa, Josefina Linares: “El projecte és per restaurar tota la biodiversitat i l’entorn natural de la zona. Però, després s’ha de mantenir. No tendria sentit que no es cedís per no tornar enrere”.

A l’àrea s’hi projectà una urbanització als anys setanta, però no s’arribà a executar. Tot i així “s’hi abocaren tones de cendres procedents de la central elèctrica d’Alcanada” aclareix la tècnica municipal Bel Comas, per poder-hi construir damunt. Amb els anys, a més, la zona ha patit abocaments il·legals de restes d’obra i fems que han empitjorat la degradació mediambiental. Ara, ja se n’han retirat 5 hectàrees de plantes invasores i 60 tones mètriques de fems, explica Comas.

El projecte, de prop de 3 milions d’euros, està cofinançat per Fons Next Generation de la Unió Europea a través de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Una de les parts més destacades és la retirada de part de les cendres per guanyar zona humida i evitar el perill creixent d’inundació de l’indret pel canvi climàtic. També es vol millorar el drenatge tant a l’Estany des Pont com as Maristany.

Les dues àrees es consideren estratègiques per fer de corredor ecològic d’espècies i connectar millor s’Albufera amb s’Albufereta. El projecte Restauralcúdia té un pressupost de prop de 3 milions d’euros i s’ha d’executar abans de final de 2025.

13/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT