Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
És la solució que es proposa per poder aprovar el projecte, que ocuparà sols un terç de la superfície prevista i no afectarà la zona de major valor patrimonial
Rebaixar l’alçada de la paret seca en els punts en què es creui amb la filera de plaques solars. És la solució que a hores d’ara hi ha sobre la taula i que genera més consens entre les parts per aconseguir l’ampliació del parc solar de Son Salomó. Totes les parts miren de trobar un encaix que els satisfaci per evitar tirar per terra el que ha de convertir-se en el parc més gran de Balears i que ha de guiar el compliment dels objectius en matèria d’emissions que s’ha fixat Menorca i l’arxipèlag.
La proposta de reducció de la superfície que ha fet la Societat Martí i Bella, implica concentrar les plaques és un espai més petit per alliberar la zona de més valor etnològic. Com a conseqüència, la instal·lació fotovoltaica s’entrequeua amb 8 km de paret seca. La Martí i Bella considera que és el preu a pagar, però el GOB s’hi nega.
El Pla Territorial Insular també especifica que s’ha de conservar la paret seca. La solució seria desmontar parcialment aquestes construccions per recuperar-les una vegada finalitzi la vida útil del parc. Dijous, totes les parts s’han de reunir per mirar d’acordar la solució definitiva.
Punta Nati, a Ciutadella, és l’Àrea d’Interès Paisatgístic amb major concentració de béns etnològics de Menorca: 603, una vuitantena d’ells protegits. Tant que el Consell de Menorca en promou la declaració com a Bé d’Interès Cultural. Però aquest paratge també acull el projecte del parc solar més gran de Balears. Un parc que, amb 50MW, ha de generar el 20% de l’energia que Menorca necessita.
Després de vuit anys de tramitació i dues retallades, ara es planteja reduir-ne novament el seu abast, que haurà passat de les 173 hectàrees inicials a només 69. Així s’alliberen les zones de major valor patrimonial, tal com demana la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella. Però, per poder-hi encaixar-hi totes les plaques s’han de sacrificar part dels vuit quilòmetres de paret seca que hi ha a la zona; tot i que el Pla Territorial Insular impedeix esbucar paret seca el Pla General de Ciutadella prohibeix, a més, actuar en una franja de deu metres als voltants.
La possibilitat que s’elimini tota la paret seca també provoca el rebuig del GOB Menorca. Però els representants de l’entitat ecologista sí que acceptarien que es desmuntassin parcialment només els trams de paret per on hagin de passar les plaques solars. És la solució que proposa, en aquests moments, el promotor per intentar posar d’acord totes les parts i que les entitats conservacionistes retirin les demandades que hi han interposat. Un escull que espera resoldre en la reunió que mantindrà aquest dijous amb la mediació del Govern i el Consell insular.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina