X

El Fòrum Exceltur, com a preludi de la fira Fitur de Madrid

Una trobada del sector turístic que serveix d'avantsala per a FITUR 2024, que arranca aquest pròxim dimecres

23/01/2024

El Fòrum Exceltur, com a preludi de la fira Fitur de Madrid

El recinte IFEMA de Madrid és aquest dimarts l’escenari del Fòrum Exceltur, una aliança per a la recerca de l’excel·lència turística. Amb les xifres del negoci turístic pràcticament recuperades després de la pandèmia en la majoria dels països, la indústria ha reobert el debat sobre la manera com combatre la massificació en determinades destinacions.

En una taula rodona en el Fòrum Exceltur, el vicepresident executiu de la patronal turística espanyola, José Luis Zoreda, ha advertit que la sobreexplotació degrada la imatge del turisme en alguns segments de la societat i genera distorsions en el mercat immobiliari, entre altres efectes.

Els participants en la conversa han subratllat la importància de promocionar destinacions alternatives a aquelles més massificades, reinvertir els beneficis del turisme en les comunitats locals i prendre mesures per evitar la proliferació d’oferta d’allotjaments irregulars, entre altres mesures.

“Hem trencat el contracte social amb els nostres residents locals”, ha afirmat el director general de Turespaña, Miguel Sanz, que assegura que la indústria ha de posar la mirada en el benestar dels habitants de les destinacions vacacionals per continuar florint.

Una de les claus del problema, segons Sanz, és que el sector utilitza el nombre de visitants com el principal indicador per jutjar l’èxit d’una temporada, en lloc de centrar l’atenció en valors com els llocs de treball creats i la riquesa generada.

Turespaña ha iniciat una enquesta entre ciutadans en el conjunt del país per conèixer la percepció de la població sobre el turisme i considera que, en gran part de la geografia espanyola, els residents estan a favor de continuar desenvolupant la indústria.

“Hem d’escoltar els residents i aplicar fórmules, lleis i plans de negoci que compleixin amb els requeriments de cada destinació, perquè si no, la gent votarà per opcions polítiques que apostin per mantenir el turisme a ratlla, i això és dolent per a la indústria, els residents i els governs a càrrec”, ha assenyalat.

Luis Araujo, expresident de Turisme de Portugal, considera, per la seva part, que el sector turístic és “víctima i vilà del seu propi èxit”, i ha d’assumir que “el cel no és el límit” a l’hora d’impulsar determinats tipus de creixement.

La indústria ha de tenir en compte “el sobreturisme, la percepció de sobreturisme i la percepció de falta d’habitatge”, i cercar-hi solucions, apunta Araujo, al mateix temps que alerta que, a vegades, es prenen decisions sense considerar xifres o “dades reals”, en funció de “percepcions en les xarxes socials”.

De l’operador britànic Jet2Holidays, el seu conseller delegat, Steve Heapy, afirma que alguns governs “han engreixat amb el turisme, però no han reinvertit en les seves comunitats locals”. El directiu ha subratllat el cas d’Eivissa, on, afirma, “no hi ha doctors i no hi ha dentistes perquè la gent no es pot permetre viure aquí”.

Sobre la necessitat que els turistes siguin respectuosos amb les destinacions on es dirigeixen, Heapy remarca que el seu treball és “omplir avions, no fer una selecció de viatgers”.

23/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris