X

El rei deixa en segon terme Catalunya i fa una crida a ‘cuidar’ la convivència en el seu discurs de Nadal

Ha estat un missatge més conciliador que el de l'any passat

25/12/2018

El rei deixa en segon terme Catalunya i fa una crida a ‘cuidar’ la convivència en el seu discurs de Nadal

16

El rei Felip sisè ha canviat de prioritats a l’hora d’elaborar el discurs de la Nit de Nadal respecte al que va fer l’any passat. Deixant en un segon terme la situació de Catalunya, el monarca s’ha centrat en dirigir-se de manera directa als joves, condemnar la violència de gènere i defensar l’esperit de la Constitució que enguany ha fet 40 anys.

Felip Sisè ha centrat el seu missatge en la defensa de la convivència com el major patrimoni de la democràcia. El rei considera imprescindible assegurar-la. Això exigeix, ha dit, respecte a la Constitució. I és incompatible amb el rancor i el ressentiment. “Reconciliació, concòrdia, diàleg i entesa” han estat les bases de la nostra llibertat i progrés els darrers 40 anys, ha afegit al monarca, que ha recordat d’aquesta manera l’esperit de la transició. Uns ideals que animaren i uniren els espanyols.

Felip Sisè ha tornat a remarcar la vigència de la Constitució. Els seus prinicpis, ha dit, no s’han de perdre i han de permetre a les futures generacions noves dècades de progrés i avanç.

Tots podem fer molt pel be comú, ha dit el rei que, a més ha condemnat la violència masclista.

El d’enguany ha estat un missatge més optimista i manco patriòtic que el de fa un any. Les al·lusions a Espanya han caigut de 14 a 6 vegades i, tot i que la paraula democràcia ha estat present, no ha tengut la mateixa connotació. Han canviat els temes i la situació del país. Els independentistes han rebaixat el desafiament pel 155 i ha hagut un canvi de govern al país.

Felips Sisè parlava l’any passat de manera explícita “d’un any difícil en comú” per desfaiament secessionista. I enguany ha estat directe en aclarir que la convivència exigeix “respecte a la Constitució, que ens amapar i ens protegeix”.

Al 2017 va reivindicar “l’esperit integrador d’Esapnya” i va advertir que era necessari “l’arrelament amb la societat”. Va ser un missatge més centrat en el present. En canvi, aquest pic, ha mirat cap el futur. S’ha dirigit als joves i ha dit que tots hem de fer el possible per millorar la seva situació.

Es va veure, a més, un monarca més categòric “no se poden imposar les pròpies idees enfront als drets dels demés”.

Al 2018, en canvi, ha optat per un missatge més positiu: “Hem de valorar amb orgull allò que som, el que hem fet i confiar en allò que podem entre tots, allunyant el descontent o el pesimisme”.

El discurs de fa un any també va parlar d’enfrontament i exclusió, qüestionant els qui volien una societat dividida i ara ha insistit en sumar forces per una Espanya millor.

25/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT