X

El rei demana treballar per una Espanya “unida, sense divisions, ni enfrontaments”

Felip VI ha fet aquesta crida en la seva intervenció en el Congrés en la sessió solemne de l'obertura oficial de la XV Legislatura celebrada avui dimecres

29/11/2023

El rei demana treballar per una Espanya “unida, sense divisions, ni enfrontaments”

foto: EFE - J.J. Guillén - POOL

18

El rei ha assegurat que és una “obligació” de totes les institucions treballar per una Espanya “sòlida i unida, sense divisions, ni enfrontaments” després de recordar que la cerca de l’enteniment va ser el que va permetre el pacte constitucional de 1978. Felip VI, acompanyat per la reina Letizia i la princesa Elionor, ha fet aquesta crida en la seva intervenció en el Congrés en la sessió solemne de l’obertura oficial de la XV Legislatura celebrada avui dimecres, en la qual ha reivindicat “el profund significat” de l’acord que va desembocar en la Constitució, de la qual ha demanat “honrar el seu esperit, respectar-la i complir-la”.

Després de felicitar el president del Govern, Pedro Sánchez, per la seva reelecció, ha confiat que el pluralisme polític reflectit en el Congrés i al Senat, amb “la integració de diferents opcions i projectes dins de la Constitució, impulsi la millora de les condicions de vida de les persones”. “La nostra obligació, l’obligació de totes les institucions, és deixar als espanyols més joves una Espanya sòlida i unida, sense divisions, ni enfrontaments”, ha remarcat en el seu discurs de l’obertura oficial de la Legislatura en les Corts Generals, marcada pel començament de la tramitació de la llei d’amnistia dels dirigents independentistes catalans encausats en el procés, condició de Junts i ERC per a donar suport a la investidura.

Sense referir-se a aquesta qüestió, el cap de l’Estat ha posat l’accent que les noves generacions necessiten afrontar el futur amb confiança amb un marc democràtic que els permeti “conviure i prosperar en llibertat”. Necessiten, ha afegit, “rebre una Espanya cohesionada i unida en la qual puguin desenvolupar les seves vides i projectar les seves il·lusions”. Segons el parer del rei, per als joves, “la democràcia no és una aspiració”, com ho va ser per als seus pares i avis, sinó una realitat, i tenen “l’obligació cívica de perfeccionar i acréixer” els assoliments que va portar el pacte constitucional, que va permetre il·luminar una Espanya “il·lusionada, confiada en el seu futur” amb “un esperit inclusiu d’ideals”.

Felip VI ha animat a “honrar aquest llegat, un llegat de grandesa, responsabilitat i sentit de la història”, i a posar en valor “la història del gran èxit col·lectiu” de la democràcia, consolidat en “l’enteniment mutu, sense imposicions, ni exclusions, i en la voluntat d’integració que enriqueix, amb la diversitat i el pluralisme, el projecte comú com a nació”. Al seu judici, admirar el reeixit en 1978 “no és, en absolut, mirar enrere amb nostàlgia”, sinó “una orgullosa i conscient reafirmació de les millors capacitats com a país”. “La cerca de l’enteniment, el reconeixement de les nostres diferències, unit al mutu respecte com a ciutadans, la certesa que només superant les divisions tenen una base segura les llibertats i els drets, van ser totes elles idees i actituds determinants per a obrir una nova pàgina de la nostra història”, ha ressaltat. Per això, ha emplaçat a “respectar i complir” la Constitució per a “fer efectiva la definició d’Espanya com un Estat social i democràtic de dret”.

En el seu primer discurs de gran importància després de la investidura de Sánchez, el rei ha recordat que el Parlament genera, com a “valor polític primordial, la integració de diferents opcions i projectes” dins de la carta magna. Segons Felip VI, el poble espanyol ha dipositat en els diputats i senadors “el bé polític més preuat: la confiança”. “Els ha confiat la tasca que el pluralisme polític aquí representat impulsi la millora de les condicions de vida de les persones i grups que s’integra”, ha postil·lat el monarca en una sessió de la qual s’han absentat els parlamentaris de Junts, ERC, EH Bildu i BNG per no reconèixer la legitimitat de la Corona. Per això, ha incidit en què les Cambres tenen l’obligació de “cercar sempre el bé comú de tots els espanyols”, perquè és, “inequívocament, el retorn degut a la confiança atorgada pels ciutadans”. “L’envergadura dels reptes que afrontem reclama de tots una gran responsabilitat. Així ho mereixen els espanyols i ho demanda l’exercici de la seva representació”, ha rematat el rei, qui ha tancat les seves paraules donant les gràcies també en català, basc i gallec.

29/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT