X

La llarga tramitació per ampliar les subestacions elèctriques de Menorca posa en perill la viabilitat de parcs solars ja construïts

El promotors han d'assumir els costos financers i de manteniment sense que els parcs estiguin funcionant

11/01/2024

Axel Camarasa

La tramitació per a l’ampliació de les subestacions elèctriques de Menorca s’eternitza i posa en risc la viabilitat d’alguns projectes de renovables. És el cas del parc fotovoltaic d’Agrisolar, que es va acabar de construir fa 10 mesos i encara no pot entrar en funcionament perquè no pot abocar l’energia a la xarxa. El seu promotor, Juan Ignacio Colado, assegura que l’empresa està soportant totes les despeses derivades del manteniment de la instal·lació més el costos de finançament, que s’han disparat amb la pujada dels interessos. Explica que el projecte té un cost de 20 milions d’euros amb un costos associats de finançament elevats fins al punt de posar en perill el parc.

Es tracta d’una planta de 20 megavats de potència. Està pendent de l’ampliació de la subestació elèctrica de Es Mercadal, igual que un altre parc de 30 megavats, que inclou per primera vegada a Espanya bateries per emmagatzemar l’energia produïda. De manera paralel·la s’està tramitant l’ampliació de la subestació de Sa Dragonera, a Maó. Tots dos projectes d’ampliació es troben hores d’ara en fase d’exposició pública, que finalitza en les properes setmanes. Després seran necessàries la resta d’autoritzacions abans diniciar les obres. Uns treballs que s’allargaran diversos mesos. El promotor del projecte Agrisolar diu que té el comrpomís del Govern i Red Eléctrica per començar a operar aquest estiu. A Maó, s’està construint el més gran de Balears, de 60 megavats, que tampoc no podrà endollar-se a la xarxa mínim fins al 2025.

11/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris