X

El retorn del turisme aeri: 10 claus per viatjar en avió després de la pandèmia

S'establiran protocols nous per minimitzar el risc de transmissió del virus

28/05/2020

El retorn del turisme aeri: 10 claus per viatjar en avió després de la pandèmia

L’Agència de Seguretat Aèria de la Unió Europea (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDE) han elaborat conjuntament un protocol de seguretat sanitària per aplicar en l’aviació. L’objectiu és que serveixi de guia de referència per als aeroports, les companyies aèries i les autoritats nacionals d’aviació, de cara a la represa del turisme aeri, després de la pandèmia provocada per la Covid-19. La guia inclou un seguit de protocols que s’hauran d’aplicar per garantir la seguretat dels treballadors dels aeroports, les tripulacions dels avions i els passatgers; i minimitzar el risc de transmissió del virus.

Les claus del document són les següents:

1. Desapareixeran els comiats i les benvingudes: només es permetrà accedir a les terminals als passatgers i als treballadors de l’aeroport o companyies aèries. Els únics acompanyants permesos seran els que vagin amb menors o amb persones que requereixin assistència, com ara persones amb mobilitat reduïda.

2. En tot moment serà obligatori l’ús de mascareta, guardar una distància interpersonal de seguretat d’un metre i mig i mantenir les mesures d’higiene personals.

3. Els aeoroports hauran d’adaptar les instal·lacions i protocols a seguir per garantir que no es formin concentracions de passatgers i extremar la neteja de les terminals i dels avions. S’hauran d’evitar o reduir les cues i senyalitzar la distància amb marques al terra. També es prioritzarà l’ús d’eines digitals per a la facturació i els embarcaments.

4. Els treballadors que estiguin en contacte amb els passatgers hauran de dur, obligatòriament, mascareta i guants i canviar-se l’uniforme diàriament. Pel que fa al personal dels controls de seguretat, és aconsellable que, a més de mascareta, també duguin pantalla protectora.

5. Es prohibeix accedir a les terminals a les persones que presentin simptomatologia compatible amb el coronavirus. Amb un certificat mèdic, els passatgers contagiats per Covid-19 i que no hagin pogut volar, podran reclamar un canvi en les dates del vol o la devolució íntegra dels doblers abonats pel bitllet.

6. Abans d’embarcar, el passatger haurà d’emplenar un qüestionari sobre el seu estat de salut i la Covid-19.

7. Les companyies aèries hauran d’assegurar que els embarcaments siguin ràpids, reduir l’equipatge de mà en cabina, facilitar gel desinfectant a l’entrada i reduir el màxim possible la venda de beguda i menjar durant el vol.

8. Dins l’avió, les companyies hauran de separar tot el que puguin els passatgers. No serà però obligatori respectar el metre i mig de distància, si el nombre de passatgers no ho permet.

9. Els països que ho vulguin podran implantar controls de temperatura als passatgers, tants als que arribin com als que parteixin. En cas de detectar un viatger amb simptomatologia durant un vol, la tripulació l’haurà d’aïllar en una zona prèviament delimitada i que estarà preferentment a la part posterior de l’avió. Es farà seguiment a tots els viatgers que hagin estat asseguts a un radi de 2 cadires del cas sospitós. Les companyies aèries proporcionaran el nom, número de telèfon (o email) i seient a les autoritats nacionals de tots els viatgers que transportin.

10. En arribar a la terminal de destinació, es recomana als viatgers agafar l’equipatge i abandonar l’aeroport el més aviat possible. A la zona d’arribades no hi podrà haver ningú esperant els passatgers.

De moment, el protocol d’aquests dos organismes europeus no veu convenient la implantació de l’anomenat “passaport d’immunitat” perquè la seva utilitat, diuen, no està avalada científicament.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha anunciat que té la intenció de traslladar com a obligatòries totes les recomanacions d’aquest protocol en una regulació que el Ministeri ja està elaborant. Les mesures s’aplicaran tant a AENA com als gestors privats de tràfic civil, així com a les aerolínies i als operadors d’avions i passatgers dins el territori nacional. L’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) serà l’organisme responsable de vigilar que tots els operadors compleixin la normativa.

28/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris