X

El Sahel: el nou taulell de la rivalitat geopolítica entre les grans potències

El professor de relacions internacionals de la UIB Joan David Janer analitza els darrers cops d'estat al Níger i al Gabon

01/09/2023

El Sahel: el nou taulell de la rivalitat geopolítica entre les grans potències

27

La situació a l’Àfrica es desestabilitza per moments. El continent africà s’ha convertit en el nou taulell d’interessos geopolítics entre els Estats Units i la Unió Europea, per una banda, i la Xina i Rússia, per l’altra. I la presència dels mercenaris Wagner al continent no ha fet més que incrementar la tensió. Els darrers cops d’estat al Níger i al Gabon han acabat d’encendre totes les alarmes.

El mateix dia que s’anunciava el cop d’estat al Gabon, aquest dimecres, arribaven també les imatges de la gent celebrant-lo als carrers. La desconeixença d’Occident sobre què passa a Àfrica dificulta la comprensió d’aquesta mena d’imatges. El pacte que tenia França fins ara amb les seves antigues colònies era el de mantenir una aparença de democràcia a canvi de poder continuar amb l’extracció de recursos naturals.

“El cop d’estat ha estat una resposta al fet que, formalment, eren democràcies, però que, a la pràctica, eren democràcies autoritàries”, explica Joan David Janer, professor de relacions internacionals de la UIB.

François Gaulme, investigador especialitzat en el Gabon de l’Institut Francès IFRI, parla també d’aquesta democràcia deficitària present al país. “El principal oponent d’Ali Bongo a les eleccions del dissabte només va tenir vuit dies per fer campanya contra ell. A cap país existeix una campanya electoral de només vuit dies”, declara.

En el cas del Gabon, per exemple, el fins ara president és fill d’una nissaga familiar que ha governat el país durant 55 anys, i el seu govern permetia que França mantengués els seus privilegis.”Es deixava ben clar que eren països on s’havien de respectar les inversions estrangeres i els interessos de les multinacionals”, afirma Joan David Janer.

Des de 1991, els cops d’estat han estat continus al cor del Sahel, reflex de la situació de tensió i de desestabilització al continent. Una situació que tant Rússia com la Xina han aprofitat.

“Qüestionen d’alguna manera la presència d’Occident. Els militars i els grups gihadistes han tengut el suport també dels mercenaris d’aquesta empresa privada que és Wagner, que és el braç executor del Kremlin a Àfrica”, diu Janer.

La presència de Wagner ha anat augmentant a l’Àfrica subsahariana en els darrers temps. Amb els seus militars, participen en els cops d’estat per intentar provocar canvis de règims. “És un reflex d’aquest interés que té Rússia amb Àfrica, amb l’objectiu de canviar règims per substituir els interessos occidentals pels russos i aprofitar-se dels seus recursos naturals”, explica el professor de la UIB.

Recursos tan necessaris i indispensables per a Occident com són el petroli o l’urani. Ara, la Unió Europea condemna els cops d’estat tant al Níger com al Gabon i es qüestiona les seves polítiques respecte del continent africà. Josep Borrell, Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, ho comentava a la reunió que ha tengut lloc aquesta setmana a Toledo i que ha reunit els ministres de Defensa i d’Exteriors de la Unió Europea.

Segons David Janer, però, la reacció de França pot ser que arribi tard, ja que el marge d’acció ara és molt curt. Fa molt de temps que es respira el malestar dins les antigues colònies amb França.

Notícies relacionades >

01/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT