X

El Salvador elegeix nou president

L'actual president, Nayib Bukkele, aspira a una victòria molt àmplia ja que podria obtenir fins al 80% del vots

04/02/2024

Redacció

El Salvador elegeix aquest diumenge nou president en uns comicis on es preveuen poques sorpreses. L’actual president, Nayib Bukkele, aspira a una victòria molt àmplia després d’una legislatura molt controvertida: i és que si bé ha reduit el nombre d’homicidis ho ha aconseguit amb mètodes molt criticats.

Bukkele podria obtenir fins al 80% del vots. Un resultat que s’explicaria pel compliment de la principal promesa quan va jurar el càrrec. El Salvador ha passat de liderar les taxes d’homicidis a tot Amèrica a ser el segon menys violent només darrere del Canadà. El preu, però, ha estat excessiu per als organismes en favor dels Drets Humans. Més de 74.000 persones han estat detingudes, en molts casos només per ser sospitosos de tenir vincles amb la delinqüència.

El 2022 va declarar un estat d’excepció que encara avui dia és vigent i que limita molts drets dels ciutadans. Un any abans, va purgar el Tribunal Suprem on ara només hi ha magistrats afins. Ha estat aquest Tribunal, precisament, el que li ha permès presentar-se a la reelecció tot i que la Constitució ho prohibeix explícitament.

Tots aquests moviments li han generat moltes crítiques que ell es pren a broma fins al punt que es refereix a si mateix com “el dictador més cool del planeta”. Ho fa especialment a les xarxes socials, canal que domina perfectament i on va començar la seva carrera professional com a publicista. Tot i les ombres, tot indica que ‘el mètode Bukkele’ rebrà un suport molt ampli i ja hi ha països com l’Equador que es plantegen imitar-lo.

04/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris