X

El saxofonista Rodrigo Vila evita la presó després de reconèixer defraudar uns 400.000 euros de fons culturals

L'exprofessor del Conservatori Superior es va aprofitar de la seva condició i de ser un músic referent a l'àmbit espanyol per convèncer un alumne seu

29/03/2023

El saxofonista Rodrigo Vila evita la presó després de reconèixer defraudar uns 400.000 euros de fons culturals

Imatge d'arxiu de l'ex professor del Conservatori Rodrigo Pérez (dreta) a l'entrada dels jutjats d'avinguda Alemanya a Pama.

El saxofonista i exprofessor del Conservatori Superior, Rodrigo Pérez Vila, ha arribat a un acord amb la Fiscalia pel qual se’l condemna a dos anys de presó pels delictes de falsedat documental i estafa agreujada, però se suspèn l’ingrés a presó. Haurà de pagar una multa d’uns 720 euros a més d’indemnitzar amb més de 400.000 euros les institucions a les quals va defraudar: el Govern, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma. Una quantia que ja ha anat consignant. Se li ha aplicat l’atenuant per reconeixement de delicte i reparació de danys. L’altre acusat, un ex alumne seu, ha quedat absolt.

Segons l’escrit del fiscal, el qual ha tingut accés IB3 Notícies, des de 2011 fins a 2020, el professor, sent president de l’Associació de Saxofonistes de Balears, va decidir sol·licitar un gran nombre de subvencions per a projectes musicals amb documentació falsa. En concret, va realitzar aquestes accions en 84 procediments administratius de subvenció tant de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), dependent del Govern, com de Cort i del Consell.

A més, amb la intenció d’obtenir indegudament les ajudes per a la seva associació, va presentar 614 factures confeccionades per ell mateix davant les tres entitats públiques esmentades, així com justificants de pagament, documentació relativa a transferències bancàries o rebuts en els que suplantava la intervenció de la persona que deia haver rebut els fons.

D’aquesta manera va aconseguir cobrar 361.297 euros, aparentant per la realització d’esdeveniments que mai no es van desenvolupar o per despeses que tampoc no es produïen. Del total, 154.158 euros corresponen a l’IEB, 36.380 euros a l’Ajuntament de Palma i 117.777 al Consell.

Així mateix, des de 2018 i fins a 2020, el processament va decidir repetir la mateixa conducta per a obtenir subvencions mitjançant el quartet de saxofonistes Psaiko Quartet Corporation. Un grup musical que va crear el mateix Pérez Vila.

En aquest cas, es va aprofitar de la seva condició de professor i de ser un referent saxofonista a l’estat espanyol i va convèncer un alumne seu, el segon acusat en aquesta causa, perquè es prestés a això. En els anys dels fets, aquest alumne havia acabat els estudis superiors de saxòfon al Conservatori de Balears i era membre del quartet Psaiko.

Així, el professor va realitzar 57 factures amb la mateixa mecànica que en l’anterior ocasió i va convèncer el seu alumne perquè les presentés davant diversos organismes o entitats públiques amb l’objectiu d’obtenir el cobrament de les subvencions per al seu benefici personal.

Aquesta activitat la va realitzar en 14 procediments de subvenció de l’IEB. També en un del Consell de Mallorca, però va renunciar al cobrament d’aquesta ajuda. D’aquesta manera, va aconseguir obtenir il·lícitament la quantitat de 40.324 euros. En el seu escrit, el fiscal reflecteix que els fons obtinguts eren manejats pel professor i no consta que l’alumne obtingués cap benefici econòmic.

Durant la fase d’investigació, Pérez Vila va admetre que presentava factures falses per justificar despeses, però va dir que ho feia per les presses a l’hora de preparar la documentació.

El Ministeri Públic considera aquests fets constitutius d’un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un altre d’estafa (agreujada en el cas del professor), per la qual cosa li demanava 8 anys de presó i una multa de 3.600 euros que finalment, i després de l’acord a què s’ha arribat aquest dimecres en la vista prèvia, ha quedat en dos anys de presó, l’ingrés a la qual queda suspès, i en una multa d’uns 720 euros, a més d’indemnitzar amb 247.463 euros l’IEB, altres 36.380 euros l’Ajuntament de Palma i amb 117.777 euros més el Consell.

L’exalumne, saxofonista professional, ha quedat absolt.

29/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris