Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'Informe Anual 2018 que elabora la secció espanyola de RSF considera "especialment cridaner" l'actuació del jutge del cas Cursach, Miquel Florit
132018 ha estat un any “controvertit” per a la llibertat d’expressió a Espanya, on als periodistes se’ls ha atribuït el deure, que no els correspon, de custodiar casos sota secret de sumari i s’ha usat la revelació de secrets com a “arma llancívola” contra ells, denuncia Reporters sense Fronteres (RSF).
Aquesta és una de les conclusions de l’Informe Anual 2018 que elabora la secció espanyola de RSF, que considera “especialment cridaner” l’actuació del jutge del cas Cursach, Miquel Florit, que va requisar els telèfons de periodistes del Diario de Mallorca i l’agència Europa Press i va investigar un any les trucades de la delegació de l’agència Efe a les Balears i d’una redactora que cobria informació de tribunals.
El balanç que deixa 2018 de la situació en el món de la llibertat d’informació és de 65 periodistes assassinats i 13 internautes i 5 col·laboradors van morir, mentre que 171 periodistes continuen empresonats i 148 internautes i 16 col·laboradors estan presos. A més, 60 periodistes continuen segrestats i 3 desapareguts.
L’informe, publicat i presentat avui divendres al seu web, lamenta també l'”excés” de condemnes que es van dictar l’any passat emparades en delictes com a enaltiment del terrorisme, ofensa als sentiments religiosos o injúries a la Corona, la qual cosa ha generat “un clima amb massa rigideses” per al lliure exercici de l’expressió i la informació.
No amb el mateix nivell de crispació que en 2017, però Catalunya va tornar a ser testimoni durant l’any passat d’un “clima d’hostilitat” amb els periodistes en traslladar-se la “polarització extrema” que viu la política catalana als mitjans, els professionals dels quals acaben sent “les principals víctimes de les tensions per a informar”.
Així, l’informe cita l’atac al periòdic digital Crónica Global, la “brutal” agressió patida pel fotoperiodista Jordi Borràs, els cops de puny rebuts per un càmera de Telemadrid quan cobria una protesta contra els llaços grocs, les fustigacions en l’aniversari del 1-O als reporters de televisions espanyoles i les “mostres d’agressivitat” que van viure periodistes de mitjans catalans el 12 d’octubre.
Uns incidents que, segons adverteix RSF, “estan lluny d’haver acabat” per la qual cosa fan una crida perquè la situació es normalitzi i que els mitjans hi col·laborin.
En el seu informe, l’organització també vol cridar l’atenció sobre la “sempre ajornada” reforma de la coneguda com a “Llei Mordassa”, una norma que el PSOE es va comprometre a derogar quan estava en l’oposició però que “continua vigent i en peus, penalitzant a ciutadans anònims i periodistes”.
Respecte als mitjans públics, RSF critica que les “picabaralles” entre els grups parlamentaris han fet “impossible encara” l’aplicació de la nova llei d’elecció de càrrecs d’RTVE, i encara que considera que el nomenament d’una Administradora única provisional “ha calmat temporalment les aigües”, urgeix que es desbloquegi el “desacord partidista” sobre el concurs públic.
I recorda a més el “polèmic biax independentista” que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) aplica als seus continguts informatius i la “decebedora” renovació dels seus òrgans de govern.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia