X

El sector industrial de les Balears s’enfonsa amb Cemex, la cimentera de Lloseta

En els darrers 15 anys, el sector ha crescut a un ritme del 5%, mentre que el conjunt de l'economia illenca creixia un 20% cada any

21/10/2018

El sector industrial de les Balears s’enfonsa amb Cemex, la cimentera de Lloseta

Imatge d'arxiu de la planta de ciment de Lloseta. /EFE

19

Compte enrere per a la cimentera de Lloseta, un municipi que fa 60 anys que està lligat a aquesta indústria. Si al final es fa efectiu el tancament, serà el darrer de molts.

La clausura deixaria al carrer 104 treballadors, i també afectaria un altre centenar de personal subcontractat. El president del Comitè d’empresa, Vicens Villalonga, explica que són empleats que tenen prop de 50 anys, i que serà molt difícil que es puguin recol·locar en altres empreses.

Com a mesura de pressió, els treballadors han acordat aturar els forns de la planta de ciment. De moment, descarten convocar vaga davant els perills que comportaria aturar la producció de manera immediata. D’aquesta manera, s’espera que els forns deixin de funcionar cap a la meitat de la pròxima setmana.

El pròxim 5 de novembre començaran les negociacions amb els sindicats. L’empresa vol deixar de produir ciment a Mallorca i dur-lo de fora per abaratir els costos. La cimentera de Lloseta ha estat lligada des dels seus inicis al creixement econòmic dels municipis del Raiguer. Als anys 70 va arribar a tenir fins a 400 treballadors.

El fet és que moltes fàbriques han abaixat la persiana en els darrers anys: Yanko, Majorica, Buades… Encara queden referents importants, però el teixit industrial de les Balears perd pes. En els darrers 15 anys ha crescut a un ritme del 5%, mentre que el conjunt de l’economia illenca creixia un 20% cada any, és a dir quatre vegades més ràpid. Avui dia, la immensa majoria de les empreses del sector, més del 95%, tenen menys de 10 treballadors.

La indústria balear només representa el 5,8% de l’ocupació que es genera a les Balears. Fa quinze anys, suposava prop del 10%.

Amb tot, és cert que, segons les dades oficials, fa tres anys consecutius que augmenta el nombre d’empreses a l’Arxipèlag, però són sobretot d’empreses petites. De fet, més del 95% dels negocis de les Balears tenen 9 o menys treballadors.

En total, hi ha 93.000 empreses registrades a les Illes, però una de cada dues no tenen ni un assalariat, i només una de cada 150 té més de 50 empleats.

La indústria balear creix a un ritme quatre vegades més lent que el conjunt de l’economia de l’arxipèlag. Això s’explica, segons explica l’economista Toni Riera a IB3 Ràdio, per l’elevada competència i per la manca d’evolució tecnològica de la producció industrial illenca.

21/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT