menorca

El servei domèstic perd un 20% d’afiliacions i assoleix la xifra més baixa des de 2012

Els sindicats assenyalen la falta d'inspeccions i l'apujada de l'SMI com dues de les causes perquè el treball de la llar torni a l'economia submergida

El+servei+dom%C3%A8stic+perd+un+20%25+d%27afiliacions+i+assoleix+la+xifra+m%C3%A9s+baixa+des+de+2012

El servei domèstic ha perdut un 20 per cent d’afiliacions en els darrers 6 anys a les Balears. De les gairebé 12.400 persones que integraven el sistema especial de treball de la llar l’agost de 2013 (el màxim històric 9 a les illes), la xifra s’ha reduït i hi ha manco de 10.000 persones registrades en el sector el setembre de 2019.

Els sindicats recorden que es tracta d’un sector molt precaritzat, en què gran part de les treballadores (més d’un 90% són dones) estan a l’economia submergida.

Quan l’any 2011 el Govern espanyol va reformar la normativa per atorgar nous drets al servei domèstic. Va ser la primera reforma legal del sector en 27 anys. L’1 de gener de 2012 la reforma va entrar en vigor a les Balears i es va produir una allau d’acomiadaments, assolint el mínim d’afiliacions dels darrers 10 anys.

Des d’ençà, les campanyes d’inspecció van fer aflorar uns 3.000 llocs de feina que estaven en negre, gràcies a les denúncies de les pròpies treballadores i les campanyes de la Inspecció de Treball. S’ha produït una baixada continuada i la gran majoria dels contractes en negre que van aflorar han tornat a desaparèixer de la Seguretat Social. D’aquesta manera, el mes passat les dades d’afiliació van baixar de les 10.000 per primera vegada des del 2012.

Els sindicats recorden que no s’ha fet cap altra campanya específica ni per part de l’administració estatal ni de l’autonòmica i, per això, reclamen que se’n faci una altra. A banda de la falta de controls, assenyalen una altra causa per explicar la baixada en l’afiliació del personal domèstic: que enguany ha pujat el salari mínim i molts ocupadors consideren que ja no els surt a compte regularitzar aquests llocs de feina.

Un sector discriminat

El règim especial del treball domèstic no permet cobrar l’atur. A més, són l’únic col·lectiu a qui es pot acomiadar sense al·legar una causa justa.

I també ho tenen més difícil per denunciar si no es compleixen les condicions laborals mínimes, ja que la inspecció de treball no pot visitar-los al lloc de feina. Com que treballen a domicilis particulars, entenen que no hi poden accedir per garantir la inviolabilitat del domicili.

Els sindicats recorden que fa 8 anys el govern espanyol té pendent ratificar el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball, que establiria unes garanties mínimes molt millors per al servei domèstic.


63 treballadores de la llar aconsegueixen una feina regularitzada gràcies a Càritas

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

‘Visions, fotografies que rallen’, mig segle d’ASINPROS en imatges

La mostra pretén sensibilitzar la ciutadania sobre la inclusió social de les persones amb diversitat funcional

Usuaris de l’ONCE s’acosten a l’arqueologia de Menorca mitjançant el tacte

Han pogut conèixer amb les seves mans les restes trobades a la cova de Biniadrís

Una de cada sis persones majors de 60 anys pateix o ha patit maltractament, segons l’OMS

El Consell de Menorca ha engegat un protocol de prevenció i d'intervenció per evitar aquestes situacions

Maó retirarà la meitat dels arbres del Camí des Castell

S'eliminaran de manera alterna i tots els exemplars que  provoquin problemes estructurals als edificis