X

El SOCIB obre les portes del Vaixell Oceanogràfic per celebrar la Nit de la Recerca

Prop de 70 persones, entre menuts i grans, han visitat aquesta infraestructura, que treballa en projectes sobre l'escalfament global

24/09/2021

El SOCIB obre les portes del Vaixell Oceanogràfic per celebrar la Nit de la Recerca

18

Deixam terra ferma per entrar a un petit viatge cap a la ciència. És la Nit de la Recerca, i el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes (SOCIB) obre les portes de la seva infraestructura més preuada: el Vaixell Oceanogràfic.

El SOCIB organitza per aquesta nit especial visites guiades per apropar la ciència al públic en general. En aquest cas, d’un vaixell que treballa de valent sobretot en projectes a la Mediterrània occidental sobre l’escalfament global. Opera un sistema multiplataforma d’observació i predicció que monitoritza de forma contínua i proporciona dades oceàniques que es poden consultar en temps real i en accés obert a través de socib.es. “Coneixement de corrents i característiques de la columna d’aigua. en aquest sentit el canal de Mallorca i el canal d’Eivissa, així com també la mar d’Alboran o el golf de Lleó tenen molta importància sobre la circulació del mediterrani occidental”, explica Pau Balaguer, tècnic del Vaixell Oceanogràfic.

Prop de 70 persones s’han inscrit per veure de prop l’embarcació en unes visites que duren uns 20 minuts. “Ens han mostrat moltes coses sobre l’anàlisi del Mediterrani i m’ha paregut molt interessant”, comenta una jove que ha fet la visita. “Els aparells que utilitzen m’ha cridat molt l’atenció que informen en temps real”, explica una altra jove.

Aparells com els ‘gliders‘ o planejadors submarins autònoms. El Vaixell oceanogràfic compta amb set d’ells que tenen una tecnologia punta que analitza en alta mar la temperatura de l’aigua, la clorofil·la, la salinitat i la saturació i cocentració d’oxigen. Un d’aquests gliders es troba de fet en un projecte científic molt a prop de la costa de Gandia i es pot veure la seva ubicació a través del web del SOCIB.

El ‘glider’ s’ha convertit en la imatge del Vaixell oceanogràfic i, en aquesta Nit de la Recerca, el SOCIB n’ha creat en forma de jugueta per als infants, com a record de la visita.

24/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT