economia

El suposat cop de 2 milions de joves inversors a Wall Street

A Espanya, manipular el mercat és un delicte que pot suposar fins a 5 anys de presó


Dos milions de petits inversors s’han posat d’acord, mitjançant la plataforma Reddit, per fer un cop a Wall Street: comprar massivament accions de l’empresa de videojocs Gamestop per desestabilitzar el mercat.

Això és el que n’ha trascendit. Però alguns analistes financers, com Lluís García Langa, no creuen que hagi estat ben bé així: “Que un grup de ‘foreros’ puguin provocar unes pujades tan grans i provocar que grans fons d’inversió facin quasi fallida m’estranya un poc, ha d’anar acompanyat d’inversors grans”.

El cas és que GameStop s’estava enfonsant i, en pocs dies, les accions han passat de 17 euros a gairebé 500. Una autèntica ruina per al grups inversors Melvin Capital, que feia el que s’anomena venda en descobert o short selling.

La venda en descobert consisteix a adquirir en préstec accions d’una empresa que va a la baixa. En aquest període, es venen les accions al preu inicial, posem per cas 100 euros, es recompren uns dies després, quan el preu ha baixat per exemple a 70 euros, i es tornen a qui les ha prestat. El guany, en aquest cas, seria de 30 euros.

“Posar-se baixista”, que és com es diu també aquest moviment, és molt arriscat, perquè si de sobte les accions pugen, com al cas de Gamestop, la jugada acaba sent un desastre.

Al fòrum Forocoches alguns ja han parlat d’imitar aquest moviment de Reddit a Espanya, però García Langa recorda que “manipular el mercat és trampa“.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors ha sortit a recordar que el delicte de manipular el mercat pot suposar fins a 5 anys de presó.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Lots de 150 euros per comprar productes de quilòmetre zero

Una eina més per intentar compensar la davallada de vendes provocada per la pandèmia, de productes com l'oli o el vi amb denominació d'origen

Els pagesos de Menorca i Mallorca compren un 40% més de farratges que l’any passat

Els ramaders han invertit 284 mil euros en l'adquisició d'alfals, civada, margall o enclova; el que suposa el 50 per...

Comença la dotzena edició de la Mostra de Cuina Menorquina amb bones perspectives de reserves

38 restaurants d'arreu de l'illa participen enguany amb menús elaborats a partir de producte local

Deserta una licitació d’Aena necessària per ampliar la terminal de l’Aeroport de Palma

L'ens aeroportuari afirma que tornarà a treure a concurs les obres després de fer les oportunes modificacions