X

El tancament de bars, un malson per a les persones amb incontinència i ostomies

La falta de banys públics s'evidencia ara pels pacients de malalties que causen una necessitat incontrolable d'anar als serveis, com les inflamacions intestinals

31/01/2021

Redacció

Algunes malalties causen una necessitat incontrolable i recurrent d’anar al bany. Pacients amb inflamacions intestinals o incontinència han d’emprar sovint els serveis de bars i restaurants. Però ara, estan tancats. Per això, denuncien la falta d’una bona xarxa de banys públics.

Yolanda Fernández ha de demanar que la deixin entrar urgentment als banys d’un institut. “M’han deixat!”, exclama en sortir. Ha pogut, però no sempre té tanta sort. És osmotitzada. L’orina li surt per una obertura creada quirúrgicament i se li acumula a una bossa. D’ençà que els bars estan tancats es troben moltes vegades sense bany. Ella és presidenta de l’Associació Balear de Pacients de Crohn, Colitis Ulcerosa i Ostomitzades (ABACCO).

Precisament l’Ajuntament de Palma ha instal·lat banys portàtils pels treballadors de serveis com l’ORA, que ja no poden fer les seves necessitats a cafeteries. “Estan tancats, no hi podem entrar”, lamenta. Explica que ABACCO, junt amb l’Associació per la Incontinència (ASIA), duen anys reclamant una xarxa de banys públics.

Alguns bars són comprensius i les deixen passar, però molts s’excusen en què només atenen per endur-se’n per no deixar-les passar. “I t’has de canviar tota la roba, els bolquers i les compreses”, explica Joana Bauzà, delegada d’ASIA a Balears. Això fa que alguna gent quedi a casa i no s’atreveixi ni a fer un passeig.

31/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris