X

El Constitucional afirma que Vox només pot visitar col·legis públics balears en horari no lectiu

Així ho va sol·licitar el Govern de les Illes a l'alt tribunal per "no interferir en el normal funcionament" de les classes

23/05/2023

El Constitucional afirma que Vox només pot visitar col·legis públics balears en horari no lectiu

Redacció

El Tribunal Constitucional ha resolt, en contra dels interessos de Vox, que és raonable que no es permetés a diputats d’aquest partit accedir a centres educatius públics de Balears en horari lectiu, per “no alterar el normal funcionament de les aules”. Va ser el 2019 quan Vox va sol·licitar visitar els centres per comprovar si es produïen casos d'”adoctrinament ideològic i polític” o “falta de llibertat lingüística”, segons va indicar llavors el portaveu del partit en el Parlament, Jorge Campos. La formació volia visitar un total de 52 centres, la majoria d’ells públics.

Ara, en una sentència, amb el vot discrepant dels quatre magistrats conservadors del TC, es resol el recurs d’empara interposada pel Grup Parlamentari Vox-Actua Balears, en el qual s’al·legava que la Mesa del Parlament de les Illes Balears havia vulnerat els seus drets per no haver estimat la seva petició enfront de la decisió del Govern balear. El partit liderat per Santiago Abascal tractava de combatre la decisió del Govern de les Illes, que condicionava aquestes visites al fet que es produïssin en horari no lectiu per no interferir en el normal funcionament dels centres.

El tribunal de garanties ha indicat, no obstant, que la sentència recull que aquesta visita de diputats autonòmics a centres públics docents constitueix un instrument previst en el Reglament del Parlament per al control de l’acció de govern, que forma part de l’estatus propi del càrrec de diputat; tot i això, destaca que, en aquest cas, la condicionalitat que la visita es desenvolupi fora de l’horari lectiu “respon a paràmetres de racionalitat i proporcionalitat”, perquè es va fonamentar en una causa que estableix el reglament: no alterar el normal funcionament del servei.

A més, el TC assenyala que la decisió del Govern balear es va produir a partir de la informació que el grup polític de Vox va estar disposat a aportar sobre aquestes visites. I posa el focus en què, després de reiterades peticions perquè concretés la finalitat de les visites, no el va efectuar, fet pel qual va impedir que pogués fer-se una ponderació més concreta per determinar la necessitat que la visita es desenvolupés en l’horari lectiu.

23/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris