X

El teletreball obre les portes als ciberdelinqüents

Juanjo Fuster, gerent d'INTEC, ho qualifica de "barra lliure per entrar a les empreses"

25/01/2021

El teletreball obre les portes als ciberdelinqüents

9

L’empresa INTEC, experta en ciberseguretat, ha hagut de contractar 3 persones més d’ençà de l’inici de la pandèmia. Estan desbordats de feina. “Amb el coronavirus hi ha hagut un repunt molt gran de ciberatacs“, explica el gerent, Juanjo Fuster. Calcula que s’han incrementat en un 60 o 70%.

Els sistemes de seguretat informàtica de les oficines no estaven preparades per al gran augment de teletreball. Posem per cas una empresa de 1.000 treballadors. “En el moment que aquestes 1.000 persones se’n van a fer feina a ca seva, tens aquells 1.000 ordinadors, més els 1.000 de ca seva, més els mòbils, més els wifis i les xarxes… Ha estat una barra lliure per entrar a les empreses“.

Fa anys els ciberdelinqüents cercaven notorietat, ser coneguts entre la comunitat de pirates informàtics. Ara la cosa ha canviat. Cerquen, bàsicament, doblers. I hi ha moltes maneres d’aconseguir-los. Ho fan mitjançant programari maliciós o malware: programes que danyen els dispositius o que serveixen per robar dades.

A gran escala serveix per fer espionatge industrial. A més petita, per robar doblers de comptes o per fer xantatge amb fotografies, vídeos o documents. Fins i tot hi ha plans de negoci de malware i màfies que en creen franquícies.

Alerten que les empreses, sobretot aquí a Balears, destinen molt de pressupost a la seguretat física, però poc a la digital.

Recomanen a les empreses un bon pla de seguretat i que intentin proporcionar als treballadors que fan feina des de casa ordinadors només destinats a la feina o, almanco, bons sistemes de seguretat.

25/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT