X

El Territori apropa a Eivissa la història ignominiosa de les dones rapades durant la Guerra Civil

Art al Quadrat i Lola Martín-Consuegra presenten també un documental sobre les dones represaliades

17/09/2021

El Territori apropa a Eivissa la història ignominiosa de les dones rapades durant la Guerra Civil

Enric Fernández

Durant dues setmanes seguides, fins dia 26 de setembre, se celebra a l’illa d’Eivissa el Festival Territori, un espai dedicat a les performances. En aquesta edició una de les iniciatives més destacades és la que recupera la història, oblidada i desconeguda per molts, de les dones que van ser rapades i humiliades en públic per part dels vencedors de la Guerra Civil espanyola.

El binomi Art al quadrat, format per dues germanes valencianes Gemma i Mònica Del Rey Jordà, representen en aquesta acció i exposició ‘performativa’ com eren aquelles processons contra les dones relacionades amb la República. El bàndol nacionalcatòlic va revenjar-se en aquest cas de la manera més fàcil: atacant les més pobres i indefenses, unes dones que eren rapades i sovint violades abans de ser passejades per tot el poble com a escarni públic. Un patró que es va repetir a gairebé tota la Península:

Art al quadrat ha realitzat una investigació profunda sobre el fenomen, que es pot veure dins el documental ‘Sacar a la luz. La memoria de las rapadas’, preestrenat al festival Territori dimecres passat amb la codirecció de Lola Martín-Consuegra. Les tres han estat a Eivissa aquesta setmana per presentar el seu projecte de recuperació històrica.

17/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris