Ciència i tecnologia

El Perseverance aterra a Mart i comença un periple per cercar indicis de vida

Equipat amb càmeres d'alta precisió, el vehicle rastreja l'interior del cràter Jezero


Comença un periple de dos anys pel vehicle tot terreny que la Nasa ha fet arribar a Mart. La missió del Perseverance serà cercar indicis de vida. Segons els experts, aquesta no és una tasca fàcil. Allò que cerca són restes d’activitat biològica de fa milers de milions d’anys, quan l’entorn del planeta vermell era més acollidor. L’agència espacial dels Estats Units confia a trobar estramatolits. Això són estructures que es formen a causa de l’acumulació de capes de bacteris que absorbeixen sals minerals de l’aigua, i amb el pas del temps es converteixen en roques.

El Perseverance està equipat amb detectors d’elements químics i biomarcadors, però l’anàlisi d’aquestes restes orgàniques no és suficient per fer-ne un diagnòstic. Per això, el vehicle està equipat amb càmeres de televisió de gran resolució, capaces de detectar estructures d’unes desenes de micres.

Eren les 10 d’ahir vespre, hora de les Illes Balears, quan el Perseverance va aterrar al cràter Jezero. La Nasa ha triat aquest punt, perquè l’aigua hi va esculpir canals i hi ha les restes d’un delta. Això fa del cràter un bon candidat per trobar indicis d’activitat biològica. Va ser una grua que va transportar el vehicle tot terreny fins al cràter. Abans se n’havien després el paracaigudes i l’escut protector. Però el moment de més tensió va ser quan la nau va travessar l’atmosfera del planeta, va descendir i va aterrar. Aquesta operació va durar set minuts, però el senyal se’n torba onze a arribar a la Terra, cosa que va provocar el pànic entre els cièntifícs del laboratori Jet Propulsion, que controlaven l’operació des de Pasadena, a Califòrnia.

El Perseverance forma part de la missió Mars 2020. És la vegada que fa 10 que la Nasa aconsegueix trepitjar el planeta.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Identifiquen 43 espècies d’invertebrats a les reserves naturals dels illots de Es Vedrà

La presència de lepidòpters (papallones, en gran part) ha augmentat un 150% des del darrer recompte i s'han registrat 127...

Alumnes d’Alaior participen d’un projecte per detectar la presència de microplàstics a la mar

Es calcula que 750 milions de microplàstics suren a la mar entre Menorca i Mallorca

La NASA divulga el primer vídeo de Perseverance a Mart

Ha estat possible gràcies a les càmeres d'alta definició que du l'aparell. També es feren públiques noves fotografies i els...