X

El trànsit aeri com a termòmetre econòmic

Investigadors de l'UIB analitzen dades de l'aviació comercial per poder detectar més ràpidament els canvis de l'economia

11/09/2023

El trànsit aeri com a termòmetre econòmic

18

Investigadors de la UIB han aconseguit finançament europeu per posar en marxa una nova eina que ajudi a predir els canvis econòmics gràcies a les dades de transport aeri. Una de les principals variables que estudiaran en aquest projecte de big data serà el preu dels bitllets, juntament amb dades d’oferta de vols i de trànsit aeri a nivell europeu.

La idea base del projecte “RE-TE” (Regional Economy-Travel Expectations) dirigit per l’investigador de l’IFISC (UIB-CSIC), l’italià Massimiliano Zanin, és que la demanda de transport aeri està directament relacionada amb la situació econòmica.

Analitzant uns 10 terabytes d’informació i fixant-se especialment en l’oferta de seients i en els preus, els investigadors elaboraran diàriament informes que, segons Zanin, poden tenir l’avantatge de donar senyals d’alerta sobre els canvis macroeconòmics de manera més àgil que els informes de conjuntura trimestrals que elaboren els bancs centrals o els serveis d’estudis de diverses entitats.

Els informes estaran disponibles a final d’any a una web que podrà consultar qualsevol ciutadà, de manera gratuïta. Els investigadors s’han posat en contacte també amb el Govern i amb empreses del sector turístic que estan interessades en aquest tipus d’informació.

Una informació, apunta Zanin, que és especialment rellevant a les Balears per la seva dependència del transport aeri. I això des d’un doble punt de vista: el del turisme com a motor econòmic de les Illes i el de la mobilitat dels residents.

El projecte ha rebut 150.000 euros del programa de recerca i innovació de la UE Horitzó Europa per a una durada de 18 mesos.

11/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT