SOCIETAT

Els treballadors de l’hotel Formentor amenacen amb una demanda col·lectiva

Un treballador denuncia que l'ERTO que pateixen és fraudulent i que la situació laboral és precària


El canvi de mans de l’emblemàtic hotel Formentor ha generat polèmica per la urbanística, però els treballadors també denuncien irregularitats laborals. És el cas d’un dels empleats que ha demandat la nova empresa. El cap de recepció de l’establiment hoteler de luxe, Tolo Palau, reclama una indemnització de 60.000 euros pels danys morals que diu li ha ocasionat l’Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal per les obres. Un ERTO que ha afectat la setantena de treballadors de l’establiment i que podria haver suposat un frau per a l’Administració Pública, segons denuncia Palau en la demanda. El proper mes d’abril, l’empresa i els treballadors han de pactar un nou conveni i, si no hi ha acord, Palau no descarta que els empleats interposin una demanda col·lectiva.

La demanda interposada pel misser Pablo Alonso de Caso, a la qual ha tengut accés IB3 Ràdio, assenyala que “l’ERTO podria tenir com a objectiu no abonar els salaris als treballadors, ni les cotitzacions i que aquestes fossin assumides de manera fraudulenta per part de l’Administració Pública”. Segons la demanda, aquesta situació ha suposat per al demandant una greu precarietat econòmica familiar, ja que ha hagut de deixar de cobrar els salaris que li corresponien i ha hagut de vendre béns familiars per sobreviure. El treballador lamenta que aquesta situació s’ha produït amb el vistiplau dels sindicats Comissions i UGT, que varen participar en la negociació col·lectiva d’aquest pacte laboral l’any 2021.

També afirma que “l’Estat espanyol ha estat pagant les prestacions de l’any 2021, ja que l’empresa va al·legar pèrdues econòmiques per la pandèmia”. El treballador diu que “l’hotel podria haver acollit clients perquè la causa real del tancament va ser la enginyeria de la compra multitudinària per part de capital estranger“. “La compra de l’hotel Formentor va ser una operació milionària. Es va vendre per 165 milions d’euros; a més, la nova propietat ha d’assumir una despesa de 75 milions d’euros per la seva reforma”, afirma el lletrat Pablo Alonso de Caso en la demanda. “L’operació es va dur a terme amb un fons andorrà darrere el qual hi hauria els interessos del multimilionari mexicà Fernando Chico Pardo”, detalla l’escrit.

Situació precària

Tolo Palau explica que “he hagut de vendre béns per poder subsistir. La situació en què ens ha deixat l’empresa és molt precària, però he de dir que no tots els treballadors tenen béns i han esgotat el subsidi per desocupació.”.

Palau, que ha treballat com a recepcionista de l’hotel Formentor durant 31 anys, assenyala que “la situació s’ha complicat, ja que l’actual empresa Immobiliària Formentor ens ha anunciat que l’establiment no podrà obrir les portes al 2023, perquè les obres s’han endarrerit“. “La previsió que manegen ara és que l’hotel obri les portes el 2024, però es podria allargar si les obres no han acabat”, lamenta. En el seu cas, Palau denuncia que “l’empresa no m’ha pagat cap complement, després d’haver esgostat tot l’atur”.

“Em queix de la manca d’empatia que té cap a nosaltres la nova empresa i que no respecti el fet que he estat 31 anys al capdavant de la recepció de l’hotel, sent ràbia i menyspreu“, conclou. Segons Palau, l’objectiu d’Immobiliària Formentor és que els treballadors acabin partint a treballar a altres hotels.

L’empresa respon

L’empresa ha desmentit les acusacions de Tolo Palau i assegura que compleix amb totes les obligacions laborals i socials acordades amb els sindicats Comissions i UGT. A més, assenyala que la denúncia del recepcionista de l’hotel és l’única que han presentat els treballadors. L’empresa també explica que el passat mes de novembre es va celebrar al TAMIB un acte de conciliació que va acabar sense acord. Els nous responsables també desmenteixen que tan sols paguin la quota a la seguretat, sense tenir en compte la resta de complements, tal com denuncia el recepcionista de l’hotel.


 més info El GOB denuncia que la demolició de l’Hotel Formentor no està emparada per la llei
 més info La promotora de l’Hotel Formentor defensa que totes les obres són legals i mostra “desconcert” per la polèmica
 més info Els nous propietaris de l’Hotel Formentor preveuen invertir 35 milions d’euros en la seva reforma

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |