societat

El TSJIB assumeix la causa Penalva i Subirán

La causa serà instruïda pel magistrat Carlos Gómez

El jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán entrant als jutjats. (Imatge d'arxiu)./ Europapress


La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha dictat un acte pel qual assumeix la competència de la causa que investiga al jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán i ha designat, per torn de repartiment, la seva instrucció al magistrat Carlos Gómez.

La setmana passada la magistrada instructora Carmen Abrines va elevar el cas al TSJIB en apreciar indicis de delictes de prevaricació, revelació de secrets i deslleialtat professional i detenció il·legal, presumptament, comesos quan Penalva i Pujaran estaven al capdavant de la instrucció del ‘cas Cursach’.

Amb aquest tràmit, Abrines va donar trasllat al TSJIB de la causa, en tractar-se el jutge i el fiscal -actualment de baixa- d’aforats. La peça també inclou com a investigats a quatre policies nacionals i la testimoni protegida número 31 del ‘cas Cursach’.

A l’exposició raonada, Abrines rebutja els delictes de coaccions a testimonis i organització criminal que els imputaven les acusacions.

A l’acte pel qual el TSJIB assumeix la causa, signat aquest dimecres, es recull l’exposició de Abrines en la qual aquesta constata “uns determinats fets presumptament delictius” que poguessin haver comès Penalva i Pujaran durant la instrucció del ‘cas Cursach, el cas ORA i el cas IME.

Segons l’argumentació de la jutgessa, es distingeixen dues classes d’actuacions que fonamenten la seva decisió: diverses “filtracions” d’informació “secreta o reservada” pertanyent a aquestes causes i “la demora deliberada i injustificada” a la presa de declaracions i requeriments per “poder justificar l’ordre d’empresonament provisional” de tres investigats.

A l’acte, la Sala recull els detalls d’aquests dos tipus d’actuacions i per això declara de la seva competència aquesta recerca i demana que es designi un magistrat per la seva instrucció, tasca que ha recaigut en el magistrat Carlos Gómez.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Mor la periodista Alicia Gómez Montano

Els seus companys i col·legues de professió l'han recordat a les xarxes socials i l'han destacat com a referent

Sant Antoni es celebra arreu de la mediterrània

Sant Antoni no és només una festa de les Balears, a altres indrets el foc i els dimonis també són protagonistes

Devers 1.000 persones a les Balears ateses en el servei de tutela per incapacitació judicial

La Fundació Tutelar Demà s'encarrega del benestar de 50 persones a Mallorca

Passen a diposició judicial 6 dels 16 detinguts de la Banda United Tribuns

Treballant com a porters de discoteca en diversos locals d'oci i prostíbuls de zones turístiques, com Platja de Palma i...