X

El TSJIB avala l’exigència del certificat covid als treballadors dels centres sanitaris i als bars i cafeteries

El Tribunal insisteix a dir que dades que s'obtinguin en el procés per a l'aplicació de la mesura no podran ser emmagatzemats

16/12/2021

El TSJIB avala l’exigència del certificat covid als treballadors dels centres sanitaris i als bars i cafeteries

 IB3 comparteix Llegeix aquí la interlocutòria del TSJIB

El TSJIB avala l’exigència del certificat covid als treballadors dels centres sanitaris i als bars i cafeteries amb una cabuda superior a 50 persones. El Tribunal insisteix a dir que les dades que s’obtinguin en el procés per a l’aplicació de la mesura no podran ser emmagatzemades en fitxers ni tractats amb cap altra finalitat diferent d’aquella per a la qual s’ha sol·licitat autorització. Aquestes mesures entraran en vigor una vegada es publiqui al BOIB previsiblement aquest dissabte.

Sobre els centres sanitaris, el Consell de Govern va aprovar aquest dilluns la mesura, la qual tots els treballadors  centres sanitaris públics i privats (això són, segons el Govern, hospitals, centres d’atenció primària, clíniques dentals, centres d’interrupció voluntària de l’embaràs, ambulatoris, centres de diàlisi i centres de salut mental) hauran de certificar que estan vacunats. Si no és així, hauran de presentar tres proves diagnòstiques del coronavirus a la setmana.

També proposa que el personal de de nova incorporació o que torni al seu lloc de feina després d’un període de permís o vacances, independentment del seu estat de vacunació, s’haurà de fer una prova de manera obligatòria. La prova s’haurà de fer amb 72 hores d’antelació màxima a la incorporació. En cas que la persona es negui a fer-ho, es podria enfrontar a sancions administratives i expedients disciplinaris. Segons el Govern, hi ha més de 45.000 persones que fan feina en l’àmbit sanitari a les Balears i es calcula que uns 2.000, un 4,5%, no estarien vacunades.

“Ja que no és legal obligar a ningú a vacunar-se, l’única mesura és fer una sèrie de proves”

En la seva interlocutòria, el Tribunal autonòmic explica que “les vacunes no eximeixen ni protegeixen amb absoluta rotunditat enfront del virus, però sí que són una eina summament eficaç. Això és una dada estadística que no és discutible”, assenyala. També diu que la llibertat de no vacunar-se “és respectable” però que “aquesta llibertat d’aquests sanitaris deu excusar-se amb el dret a la vida i a la salut dels altres”. El TSJIB explica que realitzar les proves al personal de nou ingrés o que tornen de vacances així com les tres proves setmanals per als treballadors no vacunats són “mesures adequades i proporcionals, perquè amb això es permet conèixer amb exactitud si s’està o no contagiat i amb això s’eviten ulteriors contagis”.

El TSJIB també ha avalat prorrogar fins al 24 de gener les condicions excepcionals del règim de visites i sortides en els serveis socials de tipus residencial, habitatges supervisats per a gent gran, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat. Segons la interlocutòria, “l’especial vulnerabilitat de la tercera edat i/o les persones amb discapacitat que resideix en aquests centres exigeix, obliga a una especial protecció”.

El Tribunal autonòmic també ha avalat l’obligatorietat de presentar el certificat covid en bars i cafeteries amb una cabuda de més de 50 persones. Fins ara ja es demana per a l’accés a discoteques i restaurants. Menorca continua en Nivell 3, Mallorca empitjora a Nivell 2 i Eivissa i Formentera en mantenen en Nivell 1.

El certificat Covid en el nivell 1

▪ Discoteques, sales de festa i sales de ball.

▪ Bars de copes o cafès concert i pubs.

▪ Establiments de restauració qualificables com a tals d’acord amb el que disposen els articles 53, 54 i 55 de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, (bars, cafeteries i restaurants), amb una cabuda interior de més de 50 persones. Si aquests establiments tenen, a més, espais qualificables com a terrasses cobertes d’acord amb el que disposa el punt primer C d’aquest acord, l’interior de l’establiment i la terrassa coberta es consideraran locals independents a l’efecte del còmput de les seves respectives cabudes. El que disposa aquest apartat també és aplicable als espais amb servei de restauració ubicats en allotjaments turístics, instal·lacions esportives, centres recreatius per a gent gran i locals de jocs i apostes.

▪ Establiments o locals on es duguin terme celebracions amb la participació de més de 50 persones i en què es prestin activitats de restauració o ball.

▪Altres espais habilitats com a sales de festa, sales de ball, discoteques o restaurants, amb una cabuda interior superior a 50 persones, els quals, en el desenvolupament de la seva activitat, restaran sotmesos a les condicions que estableix el punt segon d’aquest acord.

 

El certificat Covid en el nivell 2

▪ En els mateixos suposits anteriors, més en refugis, hostals, albergs i altres establiments turístics, independentment de la seva denominació, amb habitacions d’ús compartit.

 

El certificat Covid en el nivell 3

▪ En els mateixos suposits anteriors, més en cinemes, circs de carpa i altres establiments on es duguin a terme activitats culturals, si s’hi permet el consum d’aliments o begudes.

▪ Gimnasos i altres instal·lacions on es duguin a terme activitats pròpies de sales de musculació i activitats dirigides.

▪Acadèmies de ball.

 

16/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris