economia

El turisme nacional, factor clau en la recuperació de l’economia balear

El seu pes sobre el total d'arribades ha pràcticament duplicat el que era habitual


L’arribada de turistes enguany a Balears ha estat molt favorable. Des del primer de gener del 2020, el balanç de la nostra economia donava negatiu, fins i tot, així l’any començava amb una taxa negativa del 19.6%.

En canvi, l’economia comença a recuperar-se a partir del segon trimestre amb l’obertura de serveis, principalment, turístics. Entre abril, maig i juny, l’economia va créixer un 26.5% i, segons la Fundació Impulsa, el dia 30 d’aquest mes de setembre haurà arribat al 30%. Però són unes xifres que s’han d’agafar amb pinces, ja que s’expliquen a causa de la pandèmia de la Covid.

L’economista Antoni Riera, director de la Fundació Impulsa, explica que s’ha d’esperar un temps per veure com evoluciona l’economia, ja amb dades objectives. “Estam en un context molt excepcional i cal veure com l’economia és capaç d’estabilitzar-se amb taxes de creixement ja molt més normals, al voltant del 2’5-3%”.

El motiu no és un altre que l’arribada de turistes durant el mes de juliol i agost. De fet, en destaquen els nacionals. El seu pes sobre el total d’arribades ha pràcticament duplicat el que era habitual.”El turisme nacional ha estat un gran aliat i ha crescut més d’un 25%, en aquests moments respecte a 2019. En l’àmbit internacional, la qüestió ha anat més lenta i a hores d’ara estam en el 50% del trànsit internacional de turistes de l’any 2019″, explica Antoni Riera.

D’aquesta manera, alguns treballadors s’han pogut reincorporar al mercat laboral. De fet, l’increment en l’afiliació en la branca turística ha superat el 13%. Una dada molt superior a la del conjunt de l’economia balear. “El nombre de persones amb ERTO, dia 1 d’abril, era del 20% i ara està per davall del 10%, assegura Riera.

Segons la Fundació Impulsa, aquest 10% que encara resta en ERTO es digerirà a mesura que es consolidi l’economia. Els que han aconseguit incorporar-se, podran reprendre el seus contractes laborals.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El 23% del viatgers internacionals que viatgen a Espanya trien les Illes com a destinació

Son Sant Joan ha estat el segon aeròdrom de l'Estat amb més trànsit de passatgers durant el mes de setembre

El Congrés Nacional d’Ecoturisme s’inaugura a Menorca amb el repte d’impulsar un segment turístic que Balears lidera

Representants de l'associació que els agrupa i de les administracions en destaquen el valor afegit i capacitat de desestacionalització

El Consell de Mallorca vol temporada turística a partir de febrer

Al World Travel Market Mallorca es presentarà com a destinació de turisme esportiu

El parc fotovoltaic de Lloseta entrarà en servei pel desembre

Proveirà d'energia la futura planta d'hidrogen que s'ubicarà devora la planta de Cemex