Ciència i tecnologia

El vessament de llet a un riu a Gal·les encén totes les alarmes: podria haver estat “una catàstrofe absoluta”

La llet es pot convertir en un verí per a peixos i altres éssers vius aquàtics

El+vessament+de+llet+a+un+riu+a+Gal%C2%B7les+enc%C3%A9n+totes+les+alarmes%3A+podria+haver+estat+%22una+cat%C3%A0strofe+absoluta%22

Un riu s’ha tornat blanc a l’oest de Gal·les, al Regne Unit. Es traca de milers de litres de llet que han vessat després que el camió cisterna, que transportava el líquid, ha sortit d’una carretera i ha acabat trabucant damunt del riu Dulais, a la regió gal·lesa de Carmarthenshire.

Els fets es van produir aquest dimecres però aquest dematí encara fluïa la llet en el riu, una situació “realment preocupant”. En una entrevista a la cadena ITV News, el cap de l’equip de Natural Resources Wales, Ioan Williams, explica que “la llet és una de les pitjors coses que pot acabar vessant a un riu, perquè li lleva l’oxigen“. Això suposa que els peixos i altres formes de vida aquàtica poden acabar morint. A més, la llet provoca que la llum solar penetri menys en l’aigua i organismes com les plantes o bacteris no poden fer la fotosíntesi i per tant generen menys oxigen.

Williams assenyala que la llet “és més o manco set vegades pitjor que els purins de bestiar, per la qual cosa això és bastant dolent”. Ja que els purins són fems líquids, restes de productes animals, que si s’aboquen directament al llit fluvial també pot provocar contaminació de les aigües subterrànies i superficials.

Agents mediambientals del Natural Resources Wales (NRW) han estat treballant en la zona per conèixer l’impacte de la llet amb els animals aquàtics que, segons han explicat, “no hem trobat cap peix mort o en perill”. “Els nostres biòlegs observaran més de prop si hi ha hagut algun impacte en els invertebrats, els insectes que viuen en el riu”. Tot això, després d’haver estat vigilant el transcurs del riu per conèixer la situació.

Més de 24 hores després, finalment la blancor ha deixat pas a l’aigua clara i la llet ja ha desaparegut: “El riu ja està clar. Fins ara no hi ha proves de peixos morts i els agents de l’NRW continuen avaluant i supervisant l’impacte”.

Ioan Williams ha assegurat que podria haver estat “una catàstrofe absoluta” en un dia més calorós: “Afortunadament, això ha succeït en aquesta època de l’any quan la temperatura del riu encara és bastant freda, cosa que significa que els nivells d’oxigen són una mica més alts”, ha explicat. “No és una cosa que vegem en els cursos d’aigua amb molta freqüència, però quan ho veiem són males notícies”.

En un comunicat, l’NRW ha explicat que el camió cisterna de llet ja ha estat retirat del lloc de l’accident.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Una anàlisi prediu la gravetat de la covid en 3 hores

Científics de la UIB i d'Idisba han desenvolupat aquest mètodes que és ràpid, senzill i barat

“L’Ingenuity obre la porta a enviar drons més elaborats a Mart”

Aquest no és el primer giny humà en volar a un altre planeta, sinó en fer-ho amb motor, ja que...

Proliferen les estafes a través de missatges SMS als telèfons mòbils

Arreu del país més de 6.000 persones han patit algun delicte d'aquest tipus

La indústria dels videojocs, present i futur econòmic

El sector dels videojocs a les Balears creix de manera exponencial, però no arriba a ser competitiu