X

Eliminen 13 nius de vespa asiàtica a 8 municipis de Mallorca

Medi Natural ha parat un centenar de trampes per lluitar contra l'espècie invasora, que ataca les abelles de la mel. Demanen la col·laboració ciutadana per trobar més nius.

17/09/2024

Eliminen 13 nius de vespa asiàtica a 8 municipis de Mallorca

118

La col·laboració ciutadana ha permès localitzar i eliminar tretze nius de vespa asiàtica, enguany, a Mallorca. Per primavera, només n’havien trobat cinc a Palma. Però durant l’estiu n’han trobat també dos a Calvià i un a Inca, Mancor, Sóller, Deià, Estellencs i Banyalbufar.
El cap del Servei de Protecció d’Espècies, Tomàs Bosch explica que quan hi ha un avís de niu és més senzill, però en cas de detectar una vespa, els tècnics primer l’han de trobar, una tasca laboriosa.

Localització dels tretze nius de vespa asiàtica eliminats i ubicació de les trampes

La vespa carnissera asiàtica (Vespa velutina) és originària d’Àsia i ha colonitzat gran part d’Europa. Aquí no té depredadors i s’estén com una taca d’oli: “La vespa asiàtica té una capacitat exponencial de creixement, i a més dels efectes sobre la biodiversitat i la fauna local, té un efecte també sobre les abelles de la mel”, diu Bosch.

Per això, a Medi Natural també han activat una xarxa amb un centenar de trampes, a zones pròximes on han trobat nius. Un positiu de dues vespes a una trampa, as Capdellà, ha activat una nova cerca de niu.

Els experts expliquen que ara és el moment de plantar batalla a la vespa asiàtica i evitar que les reines fèrtils escampin l’espècie, després, en un parell de mesos, la reina reproductora entra en hibernació. Per això fan una crida a la població per donar l’avís. Hi ha diversos canals: WhatsApp (606875244), adreça electrònica (especies@dgmedinatural.caib.es) i a través de Línia Verda COFIB – Espècies Invasores (www.lineaverdecofib.es) i Vespapp (vespapp.uib.es/).

La vespa asiàtica o vespa carnissera es donava per erradicada a les Balears, on arribà l’any 2015. Des de llavors, només havien trobat un petit niu a Marratxí, sense capacitat reproductora i genèticament desvinculat de les vespes de la primera invasió. Ara, però, els científics sospiten d’una tercera entrada recent.

17/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT