societat

Vilafranca de Bonany, nascuts el 4 de juliol

Un còmic relata la història d'aquest poble, que comparteix amb els EUA el dia de la seva fundació. La independència de Petra i la compra d'una part del nucli urbà, enclosa dins el terme de Sant Joan, són alguns dels fets que s'hi expliquen


Amb pel·lícules i cançons, els Estats Units han fet popular la data de la seva independència, dia 4 de juliol. Idò aquest és també el dia fundacional del poble de Vilafranca, que va néixer en un punt que tots els vilafranquers coneixen: el pou de Son Pere Jaume. Un dels guinistes d’Història de Vilafranca en Còmic, Jordi Rosselló, explica que així ho diu “la tradició popular”.

És un còmic que ara vilafranquers i gent externa poden conèixer els inicis d’aquest poble. “Es decideix crear una colònia, un poble propi, perquè els pagesos que treballaven tenguessin un lloc on habitar, perquè no haguessin de fer desplaçaments, sobretot els pagesos de Petra, Manacor i Felanitx“, assegura Jaume Sansó, també guionista del llibre.

Vilafranca ja és poble, però en quin moment s’independitza de Petra? Quan “l’any 1812 les Corts de Cadis aboleixen els senyorius i tots els pobles que tenguessin més de 1.000 habitants podien esdevenir municipi”, diu Sansó. Això va comportar conflictes amb Petra, però la controvèrsia també va ser amb Sant Joan, perquè una part important del nucli urbà de Vilafranca estava dins el terme d’aquest municipi. Sansó explica que “el 1926, el poble va aconseguir a través de reclamacions poder adquirir de la carretera cap amunt aquella part del poble que, fins llavors, pertanyia a Sant Joan”. Com a curiositat, conta que els santjoaners, a aquest lloc, li deien el poblado de Bonany.

La Història de Vilafranca en Còmic l’ha publicada l’Ajuntament, i qui la conta és un personatge ben peculiar: “la narradora és una nina que li diuen Bàrbara, com la patrona”, explica la il·lustradora del còmic, Margalida Gomis. I amb ella, “es vol donar a entendre als nins que encara que aquest poble no havia nascut, des de la prehistòria hi ha vestigis de civilització”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Els comerciants demanen que la reforma de plaça d’Espanya comencin després de Nadal

Diuen que afectarà de manera negativa a la campanya de Nadal

Can Misses amplia la capacitat de la residència per a professionals

Tindrà 26 habitacions per als contractes estivals i els acompanyants de pacients de Formentera

Detinguts 13 turistes per l’incendi d’un bar de l’Arenal de Llucmajor

El sostre de l'establiment ha començat a cremar i les habitacions d'un hotel pròxim han estat afectades pel fum

Baixa la xifra de joves emancipats a les Balears i els experts no són optimistes amb vista al futur

Es dibuixa un panorama de preocupació respecte al projecte vital dels joves illencs