X

Els agents covid, decebuts perquè no els donen punts “per haver fet de policies”

Aspiren a aconseguir una plaça d'agent municipal, però les oposicions convocades dissabte no poden tenir en compte mèrits

04/10/2022

Els agents covid, decebuts perquè no els donen punts “per haver fet de policies”

La figura de l’agent covid es va crear l’any passat per ajudar les policies locals a fer complir la normativa de prevenció del contagi del coronavirus. Emperò, la retirada de restriccions va acabar situant aquests informadors en l’àmbit del reforç d’altres actuacions de les forces públiques municipals, especialment durant la darrera temporada turística, fins que ara acabaran contracte.

Els joves que accediren a aquesta posició, aspiraven al fet que l’experiència professional acumulada els servís d’avantatge a l’hora de presentar-se a una plaça fixa de policia. Diuen que així se’ls havia anunciat: “Hem estat un any fent de policia, però no sabem si quan acabi el contracte, això ens servirà a l’hora de presentar-nos a les pròximes convocatòries de places com ens varen assegurar”, diu Jaume Comes, agent covid a Andratx.

“Hem remès un parell d’escrits a l’EBAP (Escola Balear d’Administració Pública) i la resposta ha estat que ens preparem per la convocatòria unificada… Nosaltres esperàvem que, ja que varen crear la figura de l’agent covid, li traguessin més profit”, diu Salvador Avellaneda, agent covid a Muro, en relació amb la hipotètica acumulació de mèrits a fer valer a l’hora d’aconseguir una plaça d’agent.

“La llei de coordinació de policies locals és molt clara a establir que el procés selectiu per la categoria de policia es du a terme per oposició, sense que, això no obstant, en procediments de mobilitat interna, es puguin valorar altres qüestions com ara mèrits… Però això ja depèn de cada ajuntament”, afirma Mamen Iglesias, directora de l’Escola Balear de l’Administració Pública, deixant en paper banyat les aspiracions dels agents covid i els seus mèrits.

Oposicions i el cas d’Estellencs i Banyalbufar

Les oposicions unificades per les policies locals, convocades dissabte per 135 places a 22 municipis, comptaran amb tres exàmens: teòric, d’aptitud física i psicològic. Una de les places municipals oferides és a Estellencs, on fa anys que no hi ha policia perquè és molt difícil cobrir la plaça, ja que no poden competir en salaris amb els municipis grans. Amb l’agent covid s’ha tengut una solució temporal, però acabat el seu contracte torna a haver-hi un període sense agent de l’autoritat. Almanco fins que no s’incorpori qualcú sortit del procediment opositor abans de l’estiu: “Ens anirà bé”, diu el batle estellenquer, Bartomeu Jover, tot i admetre que el policia entrant haurà de passar un temps “en pràctiques”. A Banyalbufar, sense cos policial propi, l’agent covid hi ha servit “per vigilar el trànsit, per exemple”, apunta el batle, Mateu Ferrà.

Segons el president de la Federació d’Entitats Locals, Toni Salas, els ajuntaments que han tengut agents covid n’estan satisfets. Sindicats i alguns caps de policia, en canvi, han estat molt crítics amb una figura que creuen que devalua la feina dels policies locals.

04/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT