X

Els agents immobiliaris han de frenar la contraoferta de preu sobre anuncis de lloguer amb reserva

La competència entre potencials arrendataris fa que alguns pugin com en una subhasta per mirar d'imposar-se a la resta

09/05/2023

Els agents immobiliaris han de frenar la contraoferta de preu sobre anuncis de lloguer amb reserva

Redacció

Els agents immobiliaris han començat a ser testimonis d’un fet poc habitual fins ara al mercat del lloguer i que mostra la competència en la cerca d’un lloc per viure. “Quan dius que ja hi ha una reserva feta sobre un anunci d’arrendament d’un habitatge, et pugen el preu. Algú altre que vol optar a l’arrendament et diu ‘te’n don tant més'”, exposa el president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, José Miguel Artieda, que assegura que els professionals col·legiats “frenen” [per una qüestió d’ordre i legalitat] aquesta pràctica.

Ho ha explicat en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio el dia que el Consell de Ministres té previst aprovar el nou paquet de mesures d’accés a l’habitatge amb l’aval de fins el 20% de la hipoteca per famílies amb fills menors a càrrec i joves de menys de 35 anys amb límits d’ingressos. També el traspàs de terrenys militars per construir-hi 20.000 habitatges de lloguer assequible.

La primera és una iniciativa que ja existeix a les Balears de la mà de l’Ibavi, l’anomenat programa Garantia Hipoteca que, assegura Artieda, ha generat interès entre la ciutadania tot i que “hi ha molts d’immobles que superen el límit màxim de 270.000 euros per poder accedir a l’aval”.

Respecte de la segona, es desconeix si afectarà les Balears on Defensa té 18 propietats a través del seu Institut per l’Habitatge i els equipaments, INVIED segons dades del portal de transparència del ministeri. La gran majoria, però, no serveixen perquè són terrenys rústics, antigues bateries de defensa a la costa o bé ja tenen un ús, com residències i museus militars.

A més, dos terrenys que sí són edificables, el de Son Angelats de Sóller i el de Son Busquets a Palma, ja no estan disponibles: el primer, un solar de 2.500 m², va ser venut per un milió d’euros a una empresa mallorquina, i el segon ha estat adquirit pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, amb l’objectiu de construir 830 habitatges assequibles d’acord amb l’Ajuntament de Palma. Mentre no comencin les obres, la vigilància de 24 hores que ha d’evitar-hi ocupacions i vandalisme costarà uns 180.000 € com a mínim. És el preu de sortida de la licitació oberta per contractar el servei.

També a Maó s’hi ha de fer una promoció de 44 pisos assequibles en un antic solar que va traspassar el Ministeri de Defensa.

09/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris