Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
11 nuclis urbans de l'illa en aquesta situació, fa un any que no poden donar llicències d'obra
El 50% dels Ajuntaments que acordaren el 2016 dotar de clavegueram les zones urbanes que no en tenen, encara no han aprovat el projecte. Duen més d’un any de retard. Només han complit els de Menorca. Segons la Disposició Transitòria quarta de la Llei d’urbanisme, a final d’agost de l’any que ve haurien d’haver adjudicat les obres si volen tornar a donar-ne llicències. 11 nuclis de Mallorca que estan en aquesta situació, fa un any que no en poden donar.
Els 7 ajuntaments de Mallorca que fa dos anys adoptaren el compromís de dotar de xarxa d’aigües fecals 11 zones urbanes no han licitat les obres. Estan dins aquest període, que finalitza el 21 d’agost del 2019. Si ho haguessin fet, podrien tornar a concedir llicències noves d’edificació, finals d’obra o cèdules d’habitabilitat. Les urbanitzacions afectades són Manresa i la part baixa de Bonaire a Alcúdia; Sant Pere i Betlem a Artà; Menestralia i els carrerons de Son Massanet a Campanet; ses Rotgetes a Esporles; Cala Murada a Manacor; Can Domingo, Es Garrovers i Son Caulelles a Marratxí, i Ruberts a Sencelles.
La Disposició Transitòria quarta de la LUIB determina que del 2019 al 2021 s’han d’executar les obres, i al 2022 totes han d’estar connectades a una depuradora. Si no s’aconsegueix arribar a temps en els intervals marcats, se’n pot consumir part del següent, si d’aquí a 4 anys han aconseguit que tothom deixi d’utilitzar les fosses sèptiques.
Una mesura que Europa fa 13 anys obliga i per la qual Espanya ja ha estat sancionada.
Els més complidors són els 6 ajuntaments de Menorca que han d’instal·lar el sanejament a 31 urbanitzacions, i alguns fins i tot ja han adjudicat les obres. A Eivissa, en canvi, l’únic que s’emparà a la tercera moratòria de l’Executiu balear és Santa Eulàlia des Riu, i va tan endarrerit com els municipis de Mallorca. El Govern xifra en uns 10.000 els habitatges que no tenen clavegueram a tot l’Arxipèlag.
L’Ajuntament d’Alcúdia no té aprovat el projecte de clavegueram a Manresa. De fet, no ha recepcionat la urbanització un 70% construïda i l’antic promotor no els ha cedit les zones verdes. El cost estimat de les obres és d’un milió i mig d’euros, que pagaran els veïnats a través de contribucions especials.
Esporles i Campanet pretenen executar-ho per fases. Han aprofitat una línia d’ajudes tècniques del Consell de Mallorca perquè els redacti el projecte per després treure el concurs de les obres. A Betlem, el consistori artanenc també reconeix les dificultats que s’ha trobat pels tràmits que es necessiten d’altres administracions per aprovar els plans proposats.
Les zones on s’ha demanat l’exempció són a Bonaire de dalt, Ullaró i Son Borràs, Cala Pi, Es Pas, Vallgornera, i a Marratxinet es continuen donant llicències a l’espera del vistiplau del Consell. L’associació de constructors es queixa que altres municipis com Calvià i Palma no han mogut fitxa i no poden actuar a Establiments, Son Vida, Gènova, Son Espanyol i Son Oliver.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia