societat

Els ajuntaments hauran de detectar els punts de risc de torrentades

És una de les novetats de la modificació del pla INUNBAL aprovat avui.

Els+ajuntaments+hauran+de+detectar+els+punts+de+risc+de+torrentades

Els ajuntaments de les illes hauran d’identificar els punts on es poden desbordar els torrents que passen pels seus municipis. Amb aquesta informació, hauran de proposar mesures preventives per evitar desperfectes en cas de torrentades. Aquesta és una de les novetats del nou Pla especial davant del risc d’inundacions (INUNBAL) que ha aprovat avui la Comissió d’Emergències. És la primera modificació de l’INUNBAL que es fa en 15 anys i un dels objectius és evitar successos com el de Sant Llorenç i el Llevant de Mallorca del 2018.

“Es fa un nou establiment de zones amb risc d’inundacions”, explica la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat. Mercedes Garrido detalla que s’afegeixen zones que no hi eren, “es planteja on hi ha més risc d’inundació, a les zones urbanes i periurbanes, que poden afectar les infraestructures i les persones.”

Això perquè per primera vegada es tenen en compte els efectes del canvi climàtic. Un fenomen que causa, entre altres coses, un increment de pluges intenses, com les danes dels darrers anys, que ocasionen greus desperfectes. En aquest sentit, el pla aprovat avui avança la fase de pre-emergència per alertar de temporals, una etapa que es mantendrà activa des del 15 d’agost al 30 de novembre. Això, diu Garrido, “farà poder arribar abans a l’emergència. Estarem molt més preparats, ja que tendrem alertes meteorològiques i d’inundacions.”

La meitat dels incidents causats per les torrentades i inundacions dels darrers 10 anys a l’arxipèlag s’han produït a infraestructures. Mallorca és l’illa amb més episodis de pluja, seguida per Menorca i Eivissa i Formentera.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El port de Ciutadella registra noves rissagues de fins a 60 centímetres

Després que divendres les oscil·lacions assolissin els 1,20 metres

Unes quaranta persones marxen per a la llibertat del poble sahrauí

Reclamen al govern estatal que assumeixi la seva responsabilitat perquè n'és la potència administradora