societat

Els aliats sospesaren l’ocupació militar de les Balears durant la II Guerra Mundial

És la conclusió d'experts de la UIB després d'analitzar informació secreta desclassificada

Els+aliats+sospesaren+l%27ocupaci%C3%B3+militar+de+les+Balears+durant+la+II+Guerra+Mundial

L’Alt Comandament dels Aliats sospesà ocupar militarment les Illes Balears entre el febrer i el juny de 1943, durant la II Guerra Mundial.  És la conclusió d’un estudi  d’experts de la UIB, després d’analitzar els documents desclassificats de la intel·ligència britànica i americana.

Geògrafs de la Universitat de les illes han accedit als arxius militars dels aliats i han trobat tant fotografies a peu de carrer de les Balears dels anys 40 com imatges preses en una vintena de vols clandestins de la Royal Air Force. Els aliats se centraven en moviments sospitosos a poblacions, ports i aeròdroms. També fotografiaven platges per veure si complien les condicions òptimes per un desembarc. La geògrafa Joana Maria Petrus explica que es fixaven en si hi havia fondària suficient per als vaixells, i després, a terra, si tenien un accés obert cap a camins.

Tota la informació de les Balears, explica Antoni Garí, passava després per Medmenham, un centre secret al Regne Unit d’anàlisi de dades.

Gran part de les imatges es destruïren en acabar la guerra. Les que han pogut analitzar els experts de la UIB mostren unes Balears preturístiques, que, tal i com explica Cels García, permeten estudiar la transformació dels darrers 80 anys.

Encara queden imatges de les illes als arxius desclassificats dels aliats que els invetigadors no han pogut treure pel cost econòmic que això té.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Nit de San Joan de botellades i sense mascaretes

També a Ciutadella, a la zona des pla, la zona d'oci de la ciutat, centenars de joves s'han concentrat sense complir les mesures de seguretat

Ambient festiu, però sense incidències destacables, durant la primera nit de les festes de Sant Joan de Ciutadella

Molts joves, la majoria d'ells estudiants que vénen a Menorca a celebrar el final de curs, s'han concentrat a la...

Fora mascaretes als espais a l’aire lliure, sempre que es respecti la distància interpersonal

També deixarà de ser obligatòria a les residències de gent gran i espais institucionalitzats on el 80% de la població...

Aplaudiments espontanis, a les 14:00 en punt del dissabte de Sant Joan

La intensa pluja ha dissuadit cap intent de celebrar un primer toc a Ciutadella