X

Minven un 29% els assassinats per violència masclista des que hi ha registres el 2003

El Ministeri d'Interior anuncia la implantació del Sistema VioGén II en els pròxims mesos, i noves formacions a professionals de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat

24/11/2023

Minven un 29%25 els assassinats per violència masclista des que hi ha registres el 2003

Imatge d'arxiu.

Els assassinats per violència de gènere a Espanya minven un 29% en els darrers 20 anys. Des de 2003, any en què van començar a registrar-se les dades sobre violència de gènere, i fins al passat 2022, les xifres d’assassinats masclistes a Espanya han baixat un 29,57 per cent, segons un estudi estadístic elaborat pels responsables de l’Àrea de Violència de Gènere, Estudis i Formació del Ministeri de l’Interior.

El Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (Sistema VioGén) analitza de manera sistemàtica les dades d’homicidis per a conèixer millor els seus factors de risc, patrons i desencadenants, a fi de dissenyar estratègies que permetin millorar la lluita contra aquest fenomen delictiu. Aquesta anàlisi llança que l’any 2003 l’estadística va recollir un total de 71 homicidis masclistes, mentre que en 2022 se’n van registrar 50, la qual cosa suposa un descens del 29,57 per cent. Enguany, el nombre de dones assassinades ascendeix a 52.

Per a analitzar aquesta evolució, els experts del Sistema VioGén han dividit el mateix període temporal de vint anys en dos cicles de deu. En el primer d’ells, 2003-2012, es van registrar 659 homicidis masclistes, mentre que en el segon, 2013-2022, se’n van comptabilitzar 526, la qual cosa es tradueix en un descens percentual del 20,18 per cent, un percentatge que confirma una tendència descendent sostinguda durant aquestes dues dècades.

Estudis d’aquest tipus, així com altres recerques realitzades al costat de diferents institucions acadèmiques, han permès al Sistema VioGén millorar la protecció de les víctimes de violència de gènere mitjançant nous protocols adaptats amb major precisió a cada cas concret, especialment els que afecten dones en situació de desprotecció o d’alt risc de resultar assassinades, així com les mesures adoptades per a prevenir amb major eficàcia la violència exercida per agressors persistents.

El Ministeri d’Interior també anuncia en un comunicat, el reforç del model mitjançant la implantació del Sistema VioGén II en els pròxims mesos, que millorarà els mecanismes de valoració del risc que corren les víctimes que entren en el sistema de protecció. També ho acompanyaran amb iniciatives com un nou impuls a la formació i l’especialització dels professionals de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, que enrobustiran els mecanismes institucionals del Ministeri de l’Interior en la lluita contra la violència de gènere.

Aquest dissabte és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, i Nacions Unides destaca que la violència contra les dones i les nines continua sent la violació dels drets humans més estesa de tot el món. ONU Dones recorda que la majoria dels actes de violència contra les dones són perpetrats per les seves parelles actuals o anteriors. Més de 640 milions de dones de 15 o més anys han estat objecte de violència per part de la seva parella, i el 43% dels homicidis amb víctimes femenines són de violència de gènere, amb tendència a augmentar enfront d’altres assassinats de dones, sobretot a Europa.

24/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT